Почетак » Вести » Србија » Због пандемије производња домаћег пива опала и до 90 одсто

Због пандемије производња домаћег пива опала и до 90 одсто

И поред исплативости и доброг пословања претходних година, пандемија је снажно погодила произвођаче пива у Србији, посебно мале пиваре, пише портал Бизнис.рс.

„Према нашим проценама мале занатске пиваре доживеле су пад између 80 и 90 одсто, јер није било највеће продаје кроз угоститељство и фестивале који су прошле године изостали. По мојим сазнањима до сада је затворено око 5-6 малих занатских пивара, али тек ће у предстојећем периоду кренути затварања у великом броју, јер наш сегмент је статистички немогуће видети одвојено, јер је сво пиварство заједно, а у пракси није исто, ни слично“, каже за Бизнис.рс председник Удружења малих независних пивара Србије Дејан Смиљанић за Бизнис.рс.

Мале занатске пиваре у Србији које су преживеле прошлу годину све теже послују и очекују помоћ државе како би наставиле да раде.

„Наше пословање је изузетно угрожено, ако држава брзо не одреагује и не схвати нашу ситуацију бојим се да ће већина произвођача бити принуђена да затвори производњу. Наш сегмент није обухваћен ниједним видом помоћи, а продаја је трагично мала“, наводи Смиљанић.

Према подацима Привредне коморе Србије, сада у Србији има око 40 регистрованих занатских пивара, а само у Београду више од 10.

„Занатски произвођачи пива из Србије не производе велике количине, али асортиманом пива проширују понуду на тржишту. Иако су инсталисани капацитети свих пивара у Србији око 12 милиона хектолитара, годишња производња неколико година уназад је око пет милиона хектолитара. У томе занатска пива учествују са мање од једног процента“, наводи се у саопштењу Националног тима за препород села.

Н1