Почетак » Вести » Србија » Српски туристи ипак неће добити ни динара од уплаћених аранжмана за Грчку?
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Српски туристи ипак неће добити ни динара од уплаћених аранжмана за Грчку?

У полисама осигурања пише да у случају ванредног стања новац не мора бити враћен.

Иако су се српски туристи надали да ће новац који су прошле године уплатили за летовања по грчким летовалиштима добити натраг јер нису отпутовали због пандемије коронавируса, или да ће барем добити одређену суму од укупног износа, како се сазнаје, путницима неће бити враћен ниједан једини динар.
рно на бело

Наиме, у клаузули полиса осигурања које су са осигуравајућим кућама склопиле српске туристичке агенције јасно пише да поврат новца за путовања не важи у ванредним околностима због чега, како наводе у туристичким агенцијама, исплата средстава и након 31. 12. 2021. године није сигурна.

– Због ратних догађаја, побуна или мера државних органа које утичу на настанак осигураног случаја, ако је држава прогласила ратно стање, ванредно стање или мораторијум на измирење својих обавеза, а исте имају за последицу инсолвентност уговарача – пише у полисама осигурања – новац не мора бити враћен.

Како се чини, грађани неће добити ни један динар од уплаћене суме за летовање.

Око 250.000 заменских ваучера оде у ветар

Председница Управног одбора асоцијације независних туристичких агенција Србије „АНТАС“ Гордана Продић каже да у овој ситуацији нико није крив, те да се очекује подршка државе која је свакако присутна од почетка корона кризе.

– Нико се није надао овоме, заиста се налазимо у таквом расулу, просто не видимо излаз. Жао ми је свих људи који ће остати без својих пара, око 250.000 заменских ваучера је подељено. Требало би, али то није сигурно, да се врати новац ономе ко не отпутује, али ми ништа не знамо унапред – каже Продићева.

Она уверава да осигурање није у обавези да исплати путнике у случају ванредних околности.

– Нажалост, тако је! Можемо да се надамо отварању грчке границе како би се искористили ваучери, а у супротном, наши клијенти неће добити ни евро од своје суме – каже она.

 

Србија данас