Почетак » Вести » Србија » Поскупео мед у малопродаји

Поскупео мед у малопродаји

Несташица меда ових дана довела је до подизања његове цене у малопродаји код пчелара у целој Србији, саопштио је Савез пчеларских организација Србије (СПОС). Објашњавају да је један од разлога за поскупљење слаба пчелиња паша током 2020. године.

СПОС наводе да је претходне године пчелиња паша подбацила за целих 80 одсто због лоших временских прилика, као и даје на тржишту понуђено јако мало меда, чије су залихе сада већ на измаку.

Према њиховим речима, ових дана багремов мед се на кућном прагу пчелара продаје по цени не мањој од 1.000 динара за килограм, као и планински ливадски и липов мед.

У СПОС-у напомињу да се цене меда крећу и до 1.500 динара.

Сунцокретов мед, мед од уљане репице, багремчев и цветни мед, како се наводи имају цену не мању од 800 динара за килограм.
Што се тиче трговина, удружење напомиње да се „тамо се у овој несташици опет увлачи све и свашта“, али и да може да се нађе багремов мед врхунског квалитета, по цени од око 1.800 динара за килограм.

На малопродајном месту СПОС-овог Погона „Наш мед“ у Тржном центру Галерија у Београду на води багремов мед кошта 1550 динара за килограм.

Планински ливадски и липов мед, како кажу у Савезу пчеларских организација Србије коштају 1.350 динара, а цветни мед (мешавина сунцокрета, липе, ливаде и багрема) 1.150 динара.

Нова економија