Почетак » Вести » Друштво » Екологија » Вујовић: У последњих шест година уложено више од 400 милиона динара у системе за одсумпоравање
Фото јутјуб

Вујовић: У последњих шест година уложено више од 400 милиона динара у системе за одсумпоравање

Вујовић: У последњих шест година уложено више од 400 милиона динара у системе за одсумпоравање
Министарства за заштиту животне средине и рударства и енергетике формираће заједничку радну групу које ће допринети ближој и оперативнијој сарадњи по питању актуелних пројеката али и дефинисању заједничких циљева у погледу достизања ЕУ стандарда у области заштите животне средине, изјавила је министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је за данашње „Вечерње новости“ рекла да је, што се тиче унапредјења заштите животне средине по питању ЕПС-а, прошле године почела изградња постројења за одсумпоравање димних гасова из Термоелектране (ТЕ) „Никола Тесла А“, а недавно је положен камен темељац за изградњу таквог постројења и у ТЕ „Никола Тесла Б“.

„За те велике пројекте одвојена су значајна средства, а у последњих шест година у системе за одсумпоравање димних гасова уложено је више од 400 милиона динара“, казала је Вујовић.

На питање шта ће то министарство конкретно да уради да би се решио проблем огромног загадјења ваздуха у Србији, Вујовић је рекла да „квалитет ваздуха није на завидном нивоу, али да се ради о вишедецинијском проблему“.

„Министарство ће субвенционисати замену котларница у школама, вртићима и домовима здравља како би се омогућио прелазак на еколошки прихватљиве енергенте, а конкурси ће се спроводити и преко јединица локалне самоуправе. Градјани ће моћи да конкуришу за субвенцију да би заменили кућне котларнице“, казала је Вујовић.

Фото јутјуб

Нови магазин