Почетак » Вести » Србија » Српско-руско пријатељство и сарадња у области енергетике никад нису били бољи и јачи

Српско-руско пријатељство и сарадња у области енергетике никад нису били бољи и јачи

Спровођење “Балканског тока“ који ће нашој држави омогућити редовно снабдевање руским гасом, стварање бољег пословног амбијента за привлачење нових страних инвестиција, укључујући и убрзани развој српске привреде, представља велики дан и велики корак за државу Србију, али и доказ да српско-руско пријатељство и сарадња у области енергетике никад нису били бољи и јачи, захваљујући председнику Вучићу и председнику Путину.

Балкански ток са капацитетом од 15,75 милијарди кубних метара годишње задовољава потребе земаља кроз које протиче, и омогућава Србији да се потпуно гасификује. Цена гаса смањиће се од 1. јануара за прва два квартала 2021. године са 240 на 155 долара. Све ово ће омогућити Србији да се апсолутно гасификује што ће инвеститорима пружити могућност да на располагању имају гас или струју.

Са стартом балканског крака „Турског тока“, Србија пре свега добија дугорочну, јефтинију руту снабдевања руским гасом.

– друго, Србија ће захваљући реализацији Балканског тока постати транзитна земља и имаће могућност да зарађује од тог гаса

– треће број земаља који се налази на том путу транзита преко Балканског тока је доста мањи, што значи да ће и транспортни трошкови тог гаса бити нижи

– и четврто, као што знамо највише гасификован део, је северни део Србије, одакле и долази ток преко Украјине, Словачке и Мађарске, док се Балкански ток налази на истоку, врло лако може да се продужи на југ Србије, што отвара могућност за додатну гасификацију осталих делова Србије.

Поред севега наведеног, отварају се и друге могућности а то је да будућим инвеститорима нудите стабилност у снабдевању енергијом.

www.srpskaliga.rs

Можемо са сигурношћу рећи да је вишесмерно стратешко партнерство Русије и Србије потврдило своју одрживост и неопходност и у овим сложеним условима. Симбол нашег духовног јединства је величанствени Храм Светог Саве на Врачару, помоћ у унутрашњем уређењу је пружила руска страна. Центар науке и културе ”Руски дом” је најстарији руски научни и културни центар у иностранству, његова просветна делатност је важан фактор снажења међусобног разумевања наша два народа.

Треба напоменути огромну помоћ Русије у сузбијању пандемије вируса корона, као и на донацији шест „мигова 29“, 30 тенкова Т72МС и 30 борбених оклопних возила БРДМ-2. Истовремено, бих се осврнуо да је Србија од Русије купила системе за противваздушну одбрану „Панцир С1“, седам хеликоптера — и то четири Ми-35 и три Ми-17, а такође и, већи број ракета за „мигове 29“.

Србија је једина европска земљу у коју је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров дошао два пута у једној години, а председник Владимир Путин Србију посетио три пута за четири године, што је јасан показатељ дубоког пријатељства и узајамног поштовања између наша два народа.

Све ово претставља јасну поруку Србије, да је један од српских националних и државних приротета, развијање и унапређење политичких и економских веза са братском Русијом.

Потпредседник Српске Лиге Зоран Спасић

www.srpskaliga.rs​