Почетак » Вести » Србија » Балкански ток није зависност – већ сигурност и шанса за просперитет
sputniknews.com

Балкански ток није зависност – већ сигурност и шанса за просперитет

На пуштање у рад гасовода Балкански ток реаговао је Глас Америке (ВОА) оценом да је Србија појачала своју зависност од енергента из Русије.

ВОА подсећа да је првог дана нове године у војвођанском месту Госпођинци пуштен у рад Балкански ток и да су званичници на отварању поручили да овим Србија обезбеђује другу, стабилнију трасу снабдевања гасом, која не иде више само преко Украјине.

Балкански ток, чија је изградња кроз Србију поцела у марту 2019, део је, наводи ВОА, гасовода Турски ток, којим се, преко Турске, Бугарске до Србије и Мађарске, транспортује руски гас. Више о томе шта нам доноси нови гасовод и какви су му капацитети прочитајте у посебном тексту.

То значи, како наводи ВОА, да Србија сада има укупно два правца снабдевања гасом из истог извора.

Бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић каже да је Србија сада једина земља у Европи која стопроцентно зависи од руског гаса.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да се овим потврђује зависност Србије од Русије, али напомиње да је важно што је Београд решио питање снабдевања гасом.

„Велико је питање како ће преко Украјине ићи. Овим Србија своје интересе задовољава и обезбеђује сигурно снабдевање из Русије“, рекао је Миливојевић за Глас Америке.

Енергенти на економским, не идеолошким основама

Србија је потпуно посвећена диверсификацији и развоју енергетске инфраструктуре, у интересу своје економије и не на политичким, већ на економски одрживим основама, поручује високи српски званичник поводом реаговања из САД на пуштање у рад гасовода Балкански ток.

Тањугов неименовани извор указује да „поједини коментатори пристрасно издвајају за нападе Србију и председника Вучића због рада на развоју гасне инфраструктуре, која је витална за српску економију, али истовремено међусобно повезује наше суседе“.

„Реч је о земљама које су и чланице ЕУ и НАТО, и преко чијих територија та инфраструктура долази у Србију, па ипак, у визури тих медија само Србија заслузује критике, због бриге о сопственој економији и доступности енергената“, каже српски званичник.

„Желим да отклоним сваку дилему: Србија је потпуно посвећена Вашингтонском споразуму, и развоју инфрастуктуре у снабдевању енергентима у интересу наше економије, не на идеолошким, не на политичким, већ на економски одрживим основама“, истакао је Тањугов саговорник.

Радујемо се, поручује, рекордним бројевима у размени и инвестицијама са САД у 2021. години.

Б92