Почетак » Вести » Србија » СУБВЕНЦИЈЕ: Уз помоћ државе електрични аутомобил и за 15.000 евра!

СУБВЕНЦИЈЕ: Уз помоћ државе електрични аутомобил и за 15.000 евра!

 

Влада Србије издвојила је 120 милиона динара за подстицај куповине еколошки прихватљивих возила, а захтеви за доделу субвенција подносиће се до 1. новембра

Грађани Србије који у овој години купе мопед или скутер на електрични погон од државе могу добити субвенцију од 250 евра, за нешто јачи електрични мотоцикл и дупло више, док за куповину неких еколошких аутомобила могу добити субвенције и до 5.000 евра!

Наиме, Влада Србија је пред крај 2020. усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине електричних и хибридних возила. Према тој уредби, путничка возила врсте М1, која имају највише девет места за седење, као и теретна возила Н1, чија маса не прелази 3,5 тона, а која се крећу на електрични погон, имаће субвенцију од 5.000 евра.

За возила која покреће хибридни погон и имају спољни прикључак за струју даваће се субвенције у износу од 3.500 евра у динарској противвредности, док ће они који се одлуче за куповину возила на хибридни погон, која уз мотор са унутрашњим сагоревањем имају бар један електрични мотор, моћи да рачунају на државну помоћ од 2.500 евра.

Цена електричних аутомобила се, иначе, у Србији креће од 20.000 до 46.000 евра, а хибридних од 17.000 до 40.500 евра. То значи да ће најосновнији модел електричног аутомобила, са урачунатим субвенцијама, коштати око 15.000 евра, а нешто мање ће коштати хибридни.

Захтеви за доделу субвенција подносиће се до 1. новембра 2021. године, а укупна средства издвојена за подстицај куповине еколошки прихватљивих возила износе 120 милиона динара.

Марија Киковић из компаније „Елцар“ каже за Курир Потрошач да интересовање грађана за електрична возила расте, а посебно за мале градске аутомобиле двоседе који имају малу потрошњу.

– Купци су углавном упознати с тим да постоје субвенције. За куповину ових аутомобила се одлучују, пре свега, због потрошње. Велика је уштеда на гориву, а и ови аутомобили су апсолутно еколошки, што је многима, такође, важно. Возила купују појединци, али и фирме за доставу – каже она.

Курир