Почетак » Вести » Друштво » Економија » Северни ток 2 биће завршен захваљујући подршци Европске уније

Северни ток 2 биће завршен захваљујући подршци Европске уније

МОСКВА – Америчке санкције против гасовода Северни ток 2 су еклатантан пример протекционизма с циљем пласирања њиховог течног природног гаса на европско тржиште, али земље ЕУ то виде и подржавају пројекат захваљујући чему ће он бити завршен, изјавио је данас заменик руског премијера Александар Новак.

„Ово је без сумње очигледан протекционизам. Главни разлог зашто су наше колеге с оне стране океана против Северном току 2 везана је пре свега с потребом промовисања сопственог производа, њиховог течог природног гаса“, рекао је Новак за тв РБЦ, преноси агенција Тас с.

Тај инструмент је, каже, супротан принципима тржишне конкуренције.

„Сви то знају, укључујући земље које су заинтересоване за остварење пројекта Северни ток 2, европске земље и компаније. Они подржавају пројекат и сигуран сам да ће се, с обзиром на ту подршку, он бити завршен“, навео је Новак.

Његова изјава долази дан након што је норвешка међународна компанија за сертификацију и категоризацију Дет Норске Веритас (ДНВ ГЛ) саопштила да престаје са свим активностима на сертификацији гасовода Северни ток 2 због нових америчких санкција.

ДНВ ГЛ је у новембру 2020. године престао да пружа услуге бродовима који опслужују Северни ток 2, навела је компанија додајући да сада зауставља све активности везане за тестирање система гасовода.

Саопштење норвешке компаније је издато након што је САД 1. јануара ступио на снагу закон према којем компаније које пружају услуге тестирања, верификације или сертификације за Северни ток 2 подлежу санкцијама.

РТВ