Почетак » Вести » Србија » ПОДРШКА МИНИСТРУ СТЕФАНОВИЋУ ДА У СРПСКУ ВОЈСКУ ВРАТИ ОБАВЕЗАНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА

ПОДРШКА МИНИСТРУ СТЕФАНОВИЋУ ДА У СРПСКУ ВОЈСКУ ВРАТИ ОБАВЕЗАНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА

Нова команда министра Стефановића у српској војсци доноси нову енергију и адекватан одговор за савремене безбедносне изазове

Српска лига: 02.01.2021. Српска лига поздравља и подржава иницијативу министра одбране Небојше Стефановића да се изврше све анализе и разматрања за увођење обавезног служења војног рока у Војсци Србије. – истиче Александар Ђурђев, председник Српске лиге

Министар Стефановић донео је нову енергију у српску војску и адекватне стратешке одговоре за савремене безбедносне изазове који су пред Србијом. Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и министру одбране Небојши Стефановићу, направљен је озбиљан заокрет ка јачању наше Војске – каже Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

Војни буџет за 2021. годину је повећан, од чега је највећи део средстава издвојен за повећање плата, решавање стамбеног питања припаднике војске, али и за наставак наоружавања, опремања најсавременијим борбеним системима. Војска Србије кроз субвенционисане кредите и обезбеђивање станова, решила стамбено питања за 1.214 својих припадника, укључујући активне и пензионисане војнике и запослене у Министарству одбране, истиче Ђурђев.

Такође, министар Стефановић је најавио могућност поновног увођења обавезног војног рока, што је још један показатељ да у Србији постоји озбиљна стратегија, не само да се сачува мир, већ и да можемо превентивно да делујемо у случају да неко војним путем покуша да угрози територијални интегритет и суверентитет државе.

Србија зна колико је важна јака војска и добро памти и слави своје славне војсковође, ратнике и хероје. Нема српске куће која не памти нашу славну историју. Данас гласна мањина жели да војска буде слаба или да, не дај Боже, не постоји. Колико до јуче сви су се радо сећали војног рока, морала, дисциплине, војничких успомена, а онда су се одједном пробудили духови који то критикују. Србија је земља хероја, земља храбрих људи. Поносни смо на нашу војску. Подржавамо залагање министра Стефановића за снажну и добро опремљену војску. – напомиње Ђурђев.

Министар Стефановић је унео неопходну нову енергију у људство и обнову морала српске војске која јесте фактор одвраћања за сваки покушај агресије на нашу отаџбину – истиче Ђурђев.

Министарство одбране

Србији би највише одговарао мешовит систем попуњавања људства у одбрамбеном систему државе, тако што би се, за послове који захтевају високу стручност и специјализацију, обезбедила адекватна буџетска средства за професионалне војнике, а све остале формације би се попуњавале кроз обавезно служење војске у трајању од девет месеци – став је Српске лиге (СЛ) који само добија на актуелности када сагледамо безбедносну ситуацију у региону.

Министарство одбране

„Сличан, мешовити, систем постоји у Немачкој, док обавезно служење војног рока за све грађане функционише у Швајцарској, Русији, Аустрији, Данској, Шведској, Финској, Норвешкој, Турској, Кипру, Грчкој, Украјини, Белорусији, Молдавији, а у Израелу обавезни војни рок траје до чак три године за мушкарце, а две за жене,“ закључује Александар Ђурђев, председник СЛ.