Почетак » Вести » Свет » ЗАШТО НИСУ УСПЕЛИ ДА ОБОРЕ ЛУКАШЕНКА

ЗАШТО НИСУ УСПЕЛИ ДА ОБОРЕ ЛУКАШЕНКА

Мислите да Лукашенка нису свргли са власти јер га је Русија заштитила? Грешка. Лукашенко је остао јер се једна сила није побунила.

Оно што се у Србији не зна, а у Европи крије је да Белорусија има силу младих људи најјачу у Европи која зарађује за државу колико и цела Русија од оружја.

Лукашенко, стари искусни вук је то одавно препознао и направио оно што Европа нема.

О чему се ту уствари ради прочитајте у даљем тексту:

Белорусија, са јаком државом и снажним лидером, оличење је успеха у поређењу са сиромашном Украјином, коју су у суштини опљачкали страни и домаћи олигарси

Познатија као “последња европска диктатура“, Белорусија има тајну. У последњој деценији процветала је индустрија високе технологије која је, прошле године донела готово 15 милијарди долара – колико Русија зарађује од извоза оружја.

У земљи која је познатија по производњи трактора, гигантских камиона за рударство и легендарног „Минск фрижидера“, који се користи широм бившег Совјетског Савеза, високо-технолошки парк на обронцима престонице доживео је запањујуц́и успех.

Kомбинација јаке научне првржености у образовном систему, неколико веома ефикасних предузетника, географског положаја погодног за купце у САД-у, Европи и Азији, као и чврсте владине подршке за промоцију сектора, претворили су Белорусију у фабрику софтвера која снабдева највеће светске компаније широм света. А како је у плану изградња нових технолошких паркова широм земље, нема знакова да се раст индустрије успорава.

„У монетарном смислу извоз високотехнолошких производа процењује се на готово 15 милијарди долара (у 2019. години), а само повећање информационог и комуникационог сектора износи око 0,5 милијарди долара“, изјавио је Александр Шумилин, председник белоруског државног Kомитета за науку и технологију на конференцији за штампу у Минску крајем јануара, додајући да потражња за белоруским високо-технолошким производима и даље расте.

„Наша технолошка решења изазивају велико интересовање у иностранству, рекао је он,„ стране компаније су спремне да их купе“.

У 2019. години високо-технолошки и научни производи чинили су 35,6 одсто укупног извоза Белорусије, што је 2,5 одсто више у односу на претходну годину, пренела је белоруска новинска агенција Белта. У међувремену, током последњих пет година, вредност белоруског софтверског инжењеринга повец́ала се завидних 20 пута.

Белоруска ИТ индустрија добила је прво озбиљније појачање 2005. године када је у Минску створен Високо-технолошки парк (ХТП). Идеја је настала изумом ЕПАМ Системс, локалног оснивача који је 1993. године покренуо читаву причу и почео да извози своје иновативне услуге софтверског инжењеринга компанијама у региону – и на западу и у источноевропским земљама.

ЕПАМ је покретач који стоји иза успеха белоруског технолошког сектора. Влада је основала технопарк како би обучила нову генерацију инжењера, а више од половине ЕПАМ-ове радне снаге данас остаје у Минску.

Захваљујући огромним извозним приходима, влада је технолошком сектору обезбедила значајне пореске повластице за резиденте технопаркова и сада жели да даље развија посао. Поједностављен је процес пресељења ИТ стручњака у Белорусију и легализована је употреба крипто валута.

Тренутно се 91,9% ХТП софтвера извози, углавном у друге европске земље (49,1%) и Северну Америку (44%), а само 4,1% намењено је Русији и земљама бившег СССР-а.

Поред водећег ХТП-а, у Белорусији ради још 16 технопаркова и девет центара за пренос технологије. Али ХТП је и даље најважнији од свих. У 2019. години број резидената је порастао за 72 и достигао 752, док је у периоду јануар – септембар, укупан приход био 1,6 млрд. долара.

Међу корисницима софтвера које су развили резиденти ХТП-а је и низ светских великана, укључујуц́и произвођаче аутомобила Пеугеот и Митсубисхи, телеком оператере Бритиш Телеком и Т-Мобиле, као и Бритиш Петролеум, руску корпорацију за атомску енергију Росатом, Светску банку, Лондонску берзу, Дојче Банк, Кока Кола, Проктер & Гамбле, Колгејт-Палмолив и Самсунг.

Kада су у питању ИТ производи пореклом из Белорусије, међу најпознатијим је рачунарска игра Wорлд оф Танкс, коју је развио Wаргаминг. Игрица је у Гинисову књигу рекорда ушла 2011. са највец́им бројем играча на истом серверу, 90.000. Kомпанија не открива своје финансијске податке, али, пре неколико година, Блоомберг је проценио вредност Wаргаминг-а на 1,5 милијарди долара.

Због релативно ниских трошкова радне снаге, Белорусија је била база за развој софтвера за бројне стране компаније, укључујући израелску компанију Вибер, произвођача истоимене апликације за инстант поруке.

Још једно сведочанство о белоруском познавању ИТ-а је чињеница да су, током протекле деценије, неке веће глобалне корпорације купиле белоруске технолошке компаније.

Вебтрибуне