Почетак » Вести » Србија » У овим производима пронађена штетна материја – посебно опасна по децу
Photo by Pixabay from Pexels

У овим производима пронађена штетна материја – посебно опасна по децу

ГОТОВО трећина тестираних производа од пластике у Србији садржи повећану количину фталата који спадају у штетне материје. Њихово присуство у концентрацији већој од 0,1 одсто Европска унија забранила је у јулу ове године, а тај пропис у нашој земљи важи већ 10 година и односи се на играчке и производе за негу деце.

Међутим, вредности фталата које прелазе ову дозвољену границу, организације „Алтернатива за безбедне хемикалије“ из Србије и „Арника“ из Чешке, пронашле су код нас у 10 од 36 анализирана предмета.

Они наводе да су веће количине те супстанце пронашли у школским торбама, торбици за девојчице, дечјој женској кабаници, папучама за децу, вештачкој кожи, патосницама за аутомобиле, као и три предмета од поливинил холрида – циради, женском несесеру за козметику и самолепљивој фолији. Производи, како наводе, потичу од домаћих и европских произвођача, а продају се у радњама познатих трговаца.

Драган Стевановић из Привредне коморе Србије каже, за „Новости“, да има несавесних појединаца који крше ове прописе, да ће сви бити пријављени инспекцији, а да се активно ради на томе да се у потпуности елиминише употреба штетне супстанце који се додаје ПВЦ производима како би били мање ломљиви.
– Ове године је увезено 198 тона ове штетне супстанце за производњу, а 2016. године око 5.000 тона – наводи Стевановић. – Произвођачи прелазе на безбедније алтернативне материјале. Сада је веома важно да ми не постанемо депонија фталата који се избацују са тржишта ЕУ, односно да их наши увозници не пласирају у Србији. То морају да контролишу надлежни органи и инспекција.

У јулу су у ЕУ ступиле на снагу додатне забране фталата, а ПКС је путем Удружења хемијске индустрије Европе активно учестововала у доношењу тог прописа, објашњава Стевановић:

– Министарство заштите животне средине планира да те норме из Уредбе ЕУ угради у Правилник о ограничењима и забранама коришћења хемикалија кроз измене и допуне које би требало да се донесу на јесен 2021. године.
Биће, како истиче, наведено у ком року су произвођачи у обавези да избаце из употребе фталате. Он додаје да ће привреда имати могућност да активно учествује у дефинисању транзиционог периода за ступање на снагу забрана, како би евентуални трошкови били минимални.

ПРИТИСАК НА ПРОИЗВОЂАЧЕ

– УКАЗИВАЊЕМ на постојање штетних фталата у производима за свакодневну употребу и притиском потрошача на трговце и произвођаче да дају ову информацију, компаније ће се мотивисати да их замене безбеднијим алтернативама – сматра Каролина Брабцова, из чешке организације „Арника“.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Новости