Почетак » Вести » Свет » Британија и Турска потписују споразум

Британија и Турска потписују споразум

Лондон — Велика Британија и Турска потписаче у уторак споразум о слободној трговини, саопштило је министарство трговине Велике Британије.
То ће бити први билетерални трговински договор откако је премијер Борис Џонсон обезбедио нови трговински споразум са Европском унијом.

Две државе потписаће споразум идентичан постојећем, али британска министарка трговине Лиз Трус рекла је да се нада да би ускоро могао бити постигнут уговорени споразум између тих земаља, преноси Ројтерс.
„Договор који очекујемо да ћемо потписати ове недеље предвиђа трговинске аранжмане без царина и помоћи ће у подршци нашим трговинским односима. Обезбедиће сигурност за хиљаде радних места широм Велике Британије у производној, аутомобилској и челичној индустрији“, навела је Лиз Трус.

Трговинска размена две земље износила је 18,6 милијарди фунти (25,25 милијарди долара) у 2019. години, а Британија је навела да је то пети највећи трговински уговор о којем је министарство преговарало након споразума са Јапаном, Канадом, Швајцарском и Норвешком.

Британија је потписала трговинске споразуме са 62 земље уочи краја прелазног периода за Брегзит 1. јануара, када напушта трговинске аранжмане ЕУ.

Прошле недеље је склопила трговински уговор са ЕУ, својим највећим трговинским партнером.

Б92