Почетак » Вести » Свет » Амбасадори ЕУ разматрају споразум са Великом Британијом

Амбасадори ЕУ разматрају споразум са Великом Британијом

Амбасадори Европске уније (ЕУ) састат ће се у петак (25. децембар) како би започели прегледање трговинског споразума који су потписали Унија и Велика Британија, саопштио је портпарол њемачког предсједништва ЕУ.

Портпарол ЕУ за Њемачку, која предсједава Унији, написао је на Тwиттеру да је њемачко предсједништво сазвало састанак Комисије сталних представника у ЕУ (ЦОРЕПЕР).

Учесницима састанка обратит ће се главни преговарач ЕУ Мицхел Барниер (Мишел Барније) који ће представити детаље преговора Уније и Велике Британије.
Лондон и Брисел постигли су у четвртак (24. децембар) трговински споразум само седам дана прије краја транзицијског периода Бреxита и више од четири године након што су Британци изгласали излазак из Уније.

„Преузели смо контролу над својим новцем, границама, законима, трговином и рибарством“, саопштила је британска влада.

„Споразум је фантастична вијест за породице и пословне људе у свим дијеловима Велике Британије. Потписали смо први трговински споразум утемељен на нултим тарифама и нултим квотама који је икад постигнут с ЕУ-ом“, саопштио је Доwнинг Стреет у четвртак.

„Остварили смо одличну ствар за цијелу Велику Британију у рекордном времену и у веома изазовним условима, која штити интегритет нашег унутрашњег тржишта и мјесто Сјеверне Ирске у њему“, наводи се у саопштењу.
Главне тачке економског споразума Брисела и Лондона

Европска комисија представила је главне тачке економског и трговинског партнерства закљученог са Великом Британијом, који поставља оквир за будуц́е односе двије стране – партнере од 1. јануара.

Споразум гарантује трговину без царина или квота за „сву робу која је у складу са одговарајуц́им правилима о поријеклу“.

Британска предузец́а тако задржавају приступ огромном јединственом европском тржишту од 450 милиона потрошача, а европске фирме за 66 милиона Британаца.

Споразум без преседана омогуц́ава избјегавање прекида у ланцима производње, што би било проблематично за секторе као што је аутомобилски.

Велика Британија и ЕУ ангажовале су се да поштују једнаке услове конкуренције „одржавањем високог нивоа заштите у областима као што су заштита животне средине, борба против климатских промјена, одређивање цијена угља, као и социјална и радничка права, фискална транспарентност и државна помоц́“.

Ако једна од двије стране не испуни своје обавезе у овој области, бит ц́е могуц́е предузети „корективне мјере“, као што су царински намети.

Ако се Велика Британија или ЕУ не придржавају споразума, бит ће покренут механизам за рјешавање спорова, какав постоји у вец́ини трговинских споразума.

Због жестоког противљења Лондона, Суд Европске уније нец́е се мијешати у то. „Заједнички савјет“ ц́е осигурати да се споразум правилно примјењује и тумачи.

Споразум предвиђа да се европским рибарима омогуц́и приступ британским водама у прелазном периоду од пет и по година, односно до јуна 2026. године.

Током тог прелазног периода, ЕУ ц́е морати постепено да се одрекне 25% свог улова чија је вриједност 650 милиона еура годишње.
Споразум гарантује авионску, друмску, жељезничку и поморску повезаност, али на мање повољан начин него да је Велика Британија остала чланица јединственог тржишта.

Бит ће уведене мјере да конкуренција превозника буде под једнаким условима „тако да права путника и радника и сигурност у саобрац́ају не буду угрожени“.

Велика Британија ц́е наставити учествовање у неким програмима ЕУ за период 2021-2027. године, као што је програм за истраживање и иновације „Хоризон Еуропе“, под условом да доприноси буџету ЕУ.

Споразум „успоставља нови оквир“ полицијске и правосудне сарадње, „посебно за борбу против прекограничног криминала и тероризма“.

Сарадња у области спољне политике, вањске сигурности и одбране није обухвац́ена споразумом, јер Велика Британија није жељела да преговара о томе.

Слободна Европа