Почетак » Вести » Србија » ЈАГОДИНЦИ СЕ СКИДАЈУ С ЦЕНТРАЛНОГ ГРЕЈАЊА: 104 потрошача искључила се с мреже

ЈАГОДИНЦИ СЕ СКИДАЈУ С ЦЕНТРАЛНОГ ГРЕЈАЊА: 104 потрошача искључила се с мреже

ЈАГОДИНА – Искључења на лични захтев са топловодне мреже у Јагодини, започета пре пет година када се у једној години искључило 600 потрошача због високе цене грејања, настављено је и ове године, када су се искључила 104 потрошача.

Сви који су се искључили ове године корисници су стамбеног простора чија је укупна површина 4.680 квадратних метара, наведено је у извештају о пословању Ј. П „Градска топлана“ у овој години.
„Тренд искључења је опадајући, сваке године све мањи број корисника се опредељује за другу врсту грејања“, наводи се у извештају, уз констатацију да ове године „није било нових прикључака стамбеног и пословног простора“.

Власници стамбеног и пословног простора, који се самоиницијативно искључују са топловодне мреже, углавном прелазе на дрва и угаљ, а неки, како су рекли за Тањуг, комбинацију чврсто гориво и струја.

„Градска топлана“, која са преко 17 километара топловодне мреже, греје око три милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора, око 6.000 станова, социјалне, предшколске и школске установе, административни центар гарда, као „највећи ризик у пословању“ наводи, „неликвидност која је последица лоше наплате грејања“.

„Лоша наплата има за последицу велики дуг Србијагасу, што проузрокује честу блокаду текућег рачуна и знатно отежава нормалан рад предузећа. Трошкови гаса, учествују у укупним тришковима материјала и енергије са 92 одсто“, наводи се у извешатају.

Такође, наводи се да идуће године није предвиђено повећаје цене грејању.

Курир.рс/Танјуг