Почетак » Вести » Друштво » СРПСКЕ ПЛАНИНЕ ТЕК ЋЕ БИТИ ПРАВА ГРАДИЛИШТА Урбанистички план већ је спреман за Копаоник, на Златибору су радови кренули, а измене су спремне и за исток земље
Photo by Kasuma from Pexels

СРПСКЕ ПЛАНИНЕ ТЕК ЋЕ БИТИ ПРАВА ГРАДИЛИШТА Урбанистички план већ је спреман за Копаоник, на Златибору су радови кренули, а измене су спремне и за исток земље

Најпопуларније српске планине добиће ускоро нови изглед, пошто су већ припремљеним урбанистичким плановима предвиђени значајни радови на њиховом уређењу.

Тако ће Златибор решити проблем паркирања изградњом подземних гаража у центру, где ће нићи и нови стамбено пословни комплекс, Копаоник ће проширити туристичке капацитете изградњом нових хотела виоке категорије, апартмана и викендица, а два нова скијашка центра могла би да никну у региону Источне Србије.

Урбанистички планови предвиђају локације за градњу и прописују критеријуме који се морају испоштовати, али још увек нису прецизно утврђени временски рокови за реализацију појединих пројеката. Ипак, претпоставља се да скијаши неће дуго чекати пошто већ има заинтересованих инвеститора.
У центру Златибора три нова пројекта

У ужем центру Златибора на три локације нићи ће четири подземне гараже које ће, после увођења забране саобраћаја на Краљевом тргу, решити проблем недостатка паркинг места. Истовремено се на овој српској планини на месту бивше главне аутобуске станице гради стамбено-пословни комплекс. Реч је такође о централној локацији на Златибору где се кренуло са измештањем станице и припемама за градњу.

И нове гараже ће се налазити код аутобуске станице, у близини Студентског одмаралишта „Ратко Митровић“ и на Обудојевици на почетној станици гондоле.

Две подземне гараже код гондоле, намењене посетиоцима ове атракције, градиће се средствима из општинског буџета, док ће у преостале две бити инвестиран приватни капитал.
Копаоник: У плану радови на 25 хектара

Недовољно смештаја, кућа која се дају у закуп и паркинг места, већ годинама важе за главне проблеме туриста на Копаонику. Најновијим изменама урбанистичких планова предвиђена је изградња нових туристичких капацитета, хотела високе категорије, апартмана и викенд кућа.
Планом је обухваћена површина од 25 хектара. Како је прецизирано, објекти за туристички смештај налазе се северном делу и чине га апартмани и викенд куће са пратећим угоститељским и спортским садржајима.

„Реализација садржаја подразумева подизање стандарда постојећих и изградњу нових објеката туристичког смештаја високог стандарда. То су хотели и апартмани са четири и пет звездица, уз претварање постојећих одмаралишта у апартмане и пансионе“, наводи се у изменама плана за туристичко насеље Лисина-Чајетина-Треска на Копаонику.

И све то, како се додаје, у циљу остварења прописаних стандарда за Национални парк Копаоник.

Планом који је општина Рашка ставила на јавни увид, предвиђају се и измене у оквиру саобраћајница које би повезивале туристичка насеља и садржаје.
Још два нова скијашка центра

Источни крај Србије доживео је процват током пандемије корона вируса, пошто су домаћи туристи решили да обилазе своју земљу. Ипак, популарност овог дела Србије тек би могла да „скочи“, и то због најава да ће управо ту бити изграђени скијашки центри, жичаре и хотели.
Министарство грађевине огласило је јавни увид у израду плана туристичке дестинације Кучајске планине. Предвиђа се изградња нових путева и туристичких садржаја, пре свега у функцији скијашког центра. Како се наводи у документу, одрживи развој туризма на Кучајским планинама, са Бељаницом, Црним врхом и јужним обронцима Хомољских планина стратешко је питање развоја овог дела Србије.

Потенцијално скијашко подручје Бељаница и Црни врх заузима око 18,5 километара квадратних и у овом Плану подразумева изградњу модерног скијашког центра, уз целокупан садржај попут скијашких стаза, ски-лифтова, жичара, ски-стадиона… Капацитет скијашког подручја могао би да износи око 7.000 истовремених скијаша.

Како се додаје, то ће условити развој и одређеног смештајног капацитета за сезонско или целогодишње коришћење, што ће у коначном бити око 5.000 лежајева.

Главне активности, како се наводи у документу, односиће се на унапређење туристичко-рекреативне опремљености простора, саобраћајне и инфраструктурне и комуналне опремљености насеља и њихове приступачности. Најзначајнији туристички локалитети у Плану су Лисине, Бусовата, Крупајско врело и Ресавска пећина.

Блиц