Почетак » Вести » Друштво » Србија је земља изузетног ИТ потенцијала

Србија је земља изузетног ИТ потенцијала

Србија данас представља једну од значајних дестинација на светској ИТ мапи захваљујући посвећеним инжењерима и тимовима људи из Мицрософт развојног центра, који развијају најсавременију технологију и производе, док их милиони људи користе. Ове године Мицрософт развојни центар са поносом прославља 15 година постојања у Србији, што је уједно био и повод за разговор са Дејаном Цветковићем, једним од његових оснивача.

Један сте од “пионира” српског Мицрософта. Због чега сте одлучили да највећи део пословне каријере проведете у Мицрософту?

Дипломирао сам 1991. године на Електротехничком факултету у Београду, а тада је сан сваког софтверског инжењера био да ради у Мицрософту. Одмах након факултета почео сам да радим у Енергодати као софтверски инжењер, а већ 1993. године сам се, због ситуације у земљи, одселио у Ванкувер, у Канади. Могућности за запослење биле су невероватне. Довољно је било да отворите новине, погледате огласе и схватите да можете да се бавите свим у вези развоја софтвера. Већ у марту 1993. имао сам чак две пословне понуде и само је требало да одлучим шта ћу, али је онда стигао позив за интервју у Мицрософту. Био сам импресиониран процесом запошљавања и схватио сам да ћу радити у фирми која је написала ДОС 3.30. Остало је историја.

Ове године Мицрософт развојни центар у Србији прославља 15 година пословања. Зашто је светски ИТ гигант, Мицрософт, одлучио да баш у Србији отвори развојни центар?

Гигант нам је дао шансу, а ми смо ту шансу искористили. Из године у годину, наш развојни центар бриљира са стварима које развије и константно импресионира Мицрософт корпорацију. Због тога растемо и због тога корпорација улаже у нас. Почели смо као уско инжењерски тим, а сада у нашем тиму имамо десетак различитих инжењерских дисциплина (инжењери дистрибуираних система, инжењери за машинско учење, продукт менаџери, технички програм менаџери, дизајнери, дата научници, хардвер инжењери, машински инжењери, итд). Недавно смо добили врло значајну инвестицију у виду проширења тима који ради на развоју Азуре Дата сервиса. Новоотворених 60 позиција представља раст од чак 20%, за Мицрософт развојни центар, а чак 30% за Азуре Дата тим који ради у склопу развојног центра. Имамо намеру да будемо још бољи, продуктивнији, квалитетнији, пуни енергије, да радимо иновативне ствари, како бисмо оснажили сваку особу и сваку организацију на планети да постигне више.

Чиме се тим Мицрософт развојног центра поноси данас, после 15 година?

Наши производи су врхунског квалитета. Али производи су вам као лишће, дођу и прођу док остаје само оно што им омогућава да расту – стабло. То стабло су наши људи, наши тимови. Имамо сјајне, талентоване људе који раде велике ствари. Ти људи су створили изузетно ефикасне тимове у којима је право задовољство, срећа и забава радити. Тимска култура, тај тимски дух између људи, то је оно чиме се поносимо, што чувамо и негујемо.

Да ли је Србија заузела значајнију позицију у светској ИТ индустрији? По чему смо конкурентни?

ИТ индустрија у Србији послује одлично, а поседује и мноштво потенцијала за даљи развој и раст. Изузетно смо добро организовани кроз ДСИ (Дигитална Иницијатива Србије). Вештачка интелигенција, веза биологије и технологије кроз биотецх, гаминг, велике базе података у цлоуду, математички препознавачи и мапе само су неке од области којима се ИТ у Србији с поносом бави. Извозимо знање, памет и производе.

Актуелна пандемија убрзала је процесс дигитализације у Србији, а Мицрософт је спремно дочекао све захтеве тржишта. Који су наредни кораци?

Неке компаније нису на време размишљале да прођу кроз процес дигиталне трансформације. Изненада је дошла пандемија и сада сви желе да се трансформишу, јер су се нашли у ситуацији у којој више немају избора. Свет ће се вратити у нормалу, али рад на даљину и рад од куће остаће као сјајна могућност. Наш посао је да одговоримо на изазов пандемије, што и радимо, затим да помогнемо нашим корисницима да наставе да послују у задатој ситуацији, и свакако да их припремимо за будућност. Стога у компанији радимо на “планирању сценарија” и на неки начин желимо да предвидимо будућност не бисмо ли што пре, већ данас, почели да се спремамо за будућност. Тај процес је заиста изазован – желимо да сви на неки начин искористимо несигурност пред нама да бисмо били још креативнији.

Мицрософт развојни центар је у претходних десет година проширио опсег деловања укључивши се у шире пројекте и иницијативе које ће подстаћи бржи развој српског друштва. То се пре свега односи на подршку у сегменту образовања, односно помоћи младим људима у Србији да своје таленте развијају и примењују у својој земљи. Сви пројекти Мицрософта у Србији су признати, како на највишем нивоу корпорације, тако и од стране милиона корисника који их свакодневно примењују, промовишу и уцртавају Србију као важну ИТ дестинацију.

Бизлајф