Почетак » Вести » Свет » ЕУ спремна на наставак преговора са Лондоном и после 1. јануара

ЕУ спремна на наставак преговора са Лондоном и после 1. јануара

Европска унија (ЕУ) је спремна да преговара с Великом Британијом и после 1. јануара, изјавио је данас европски преговарач Мишел Барније (Мицхел Барниер) и додао да не жели да буде везан за 31. децембар као рок за постизање трговинског споразума две стране.
„Наша врата остац́е отворена до краја године и касније“, рекао је Барније представницима држава чланица Уније и додао да камен спотицања у преговорима и даље представља риболов.

Европски преговарач је рекао да је одбацио британски предлог о риболову, сматрајући га неприхватљивим.

Иако риболов није велика економска тема, то питање има политичку и друштвену важност за неколико европских држава, међу којима су Француска и Холандија. Међутим, Велика Британија је од тога направила питање територијалног суверенитета који поново добија после дефинитивног разлаза са ЕУ 1. јануара.

Велика Британија је 31. јануара изашла из ЕУ (Брегзит), а 31. децембра истиче прелазни период и тада Лондон треба да напусти и јединствено тржиште ЕУ и царинску унију.

Ако две стране не постигну споразум, 1. јануара ће преко ноћи бити уведене царине и друге препреке, што би довело до великих поремећаја у трговини и снабдевању.

Уколико буде постигнут споразум који ће имати више од 700 страна, следи разматрање и усвајање тог документа у парламентима Велике Британије и ЕУ, пре његовог ступања на снагу.