Почетак » Вести » Србија » Отворен Дата центар у Крагујевцу, инвестиција 30 милиона евра

Отворен Дата центар у Крагујевцу, инвестиција 30 милиона евра

КРАГУЈЕВАЦ – Србија данас, са отварањем Државног дана центра у Крагујевцу, постаје земља је са најмодернијом банком података, где ће бити похрањени подаци грађана, домаћих, али великих светских компанија.

Премијерка је симболично отворила Дата центар, положивши на постамент капсулу у којој су поруке крагујевачких малишана, исписаних приликом постављања камента темељца 2019. године, а све је са видео бима испратила и – робот Даца.

„Данас је посебан дан, који представља прекретницу у даљем развоју Крагујевца и Србије. Показује да коначно постајемо озбиљна земља са озбиљним институцијама, која штити грађане и њихове податке, али и другим земаљама показује да можемо да штитимо и њихове податке“, рекла је Брнабић.

Она је подсетила да је Швајцарска позната по банкарском систему и обогатила се на томе што је у сваком тренутку могла да гарантује чување новца појединцима и компанијама.

Брнабић је указала да је су данас подаци вреднији од новца, јер они новац стварају.

„Новац можете да изгубите. Али, ако имате податке, можете са њима да створите новац. Србија овиме постаје земље са најмодернијом банком података, за своју државу, грађане, комапније, где ће сви подаци бити покрањени“, рекла је премијерка.

Она је навела и да ће се у Дата центру у Крагујевцу чувати подаци и највећих светских компанија.

„Замислите какав је кредибилитет такве змеље“, подвукла је премијерка и констатовала да се то чување података, свакако, наплаћује.

Брнабић је истакла да је за њу данашњи дан само почетак једног новог поглавља у коме Србија наплаћује цување података највећим светским корпорацијама, а можда и другим државама.

„То је права Србија, са својим знањем и талентима, која је показала да може да оствари и најкомплексније пројекте“, рекла је она.

Додала је и да Дата центар ставља Крагујевац на мапу овог дела Европе, јер сличана институција не постоји не само у региону, већ и у ширем делу централне и југоисточне Европе.

„Верујемо у ово. Знамо да ће успети и да ћемо ускоро почети да планирамо и проширење“, рекла је Брнабић.

Брнабић: Настављамо улагања у Крагујевац

Премијерка Србије је изјавила да је с председником Србије Александром Вучићем разговарала о даљим улагањима и о приоритетним пројектима за тај град у наредном периоду.

„Много смо урадили у претходних неколико година, сада трамваји произведени у Крагујевцу иду у Немачку“, констатовала је премијерка на отварању Државног дата центра у том граду.

Она је пренела поздраве председника који, како је рекла, због обавеза није могао данас да присуствује отварању, истичући да је са њим разговарала о приоритетним пројектима за Крагујевац.

Један од њих је и изградња северне обилазнице око града, која би, према првим проценама требало да кошта око 75,5 милиона евра, рекла је Брнабићева, али је додала да ће то сигурно бити скупље, јер су поскупели сви инфраструктурни радови, те да неће „ићи“ испод 100 милиона.

„Али, немамо проблем. Потребно је Крагујевцу, Шумадији и идемо у тај пројекат“, поручила је премијерка.

Такође, као важне пројекте навела је комплетну водоводно-канализациону мрежу, фабрику отпадних вода, као и изградњу центра за управљање отпадом и регионалну депонију.

Следеће године, каже, мора се кренути у изградњи Клиничког центра Крагујевац, а следи и завршетак Палате правде.

„Палата правде биће једна од најлепших грађевина у Србији и сведочанство колико улажемо у институције правосуђа, у које, као ни у друге, није инвестирано четири или пет деценија. То морамо да завршимо на пролеће“, рекла је Брнабићева.

Она је навела да ће 2021. године бити завршен и пројекат изградње Центра изврсности, који је био заустављен.

Такође, биће изграђен Научно-технолошки парк (НТП) у Крагујевцу, кроз јавно-приватно партнерство, што ће, каже, бити пети НТП у Србији.

„То је наша предност коју данас више нико не мозе да узме“, рекла је премијерка Србије.

Јовановић: Овакав Дата центар не постоји нигде у региону

Директор владине Канцеларије за ИТ и еУпаву Михаило Јовановић изјавио је данас да Дата центар, какав је данас отворен у Крагујевцу, не постоји нигде у региону, додајући да је његова изградња резултат великог труда и рада, и да ће велики бити и његови ефекти за привреду и грађане.

Јовановић је рекао да је Крагујевац испунио све критеријуме да у њему буде подигнут Дата центар, а да су грађани и привреда добили модеран инфраструктурни објекат, непроцењивог значаја.

„Опремљен је по највишим стандардима. Овакав центар не постоји у региону“, нагласио је Јовановић и додао да су сви системи дуплирани, као и да би систем, ако би се прекинуло напајање електричном енергијом, сам наставио да ради 96 сати.

Он је навео да слични подухвати у свету трају око три године, а да је центар у Крагујевцу изграђен са годину и пет месецу, без иједног анекса са извођачима, којима је захвалио на завршеном послу у датом року.

Истакао да је да „прву посаду“ чини 10 младих стручњака са Универзитета и Техничке школе из Крагујевца, али да ће са попуњавам капацитета бити потребно око 50 кадрова из области ИТ, машинства, енергетике, те позвао све младе стручњаке да се јаве.

„Очекујемо да ће и кад су комерцијални корисници у питању, бити додатне потребе за ИТ стручњацима, за неколико стотина, што значи да Крагујевац у ИТ сектору постаје један од најважнијих центара у Србији и региону“, рекао је Јовановић.

Он је захвалио премијерки што је имала визију и циљ да дигитализацију, иновације и област ИТ буду један од приоритета владе коју води.

Градоначелник Никола Дашић истакао је чврсто верује да је Крагујевац, са својим социо-економским развојем и свим потенцијалима, постао магнет за младост и памет Србије.

Он је подсетио да је градски Дата центар отворен ове године, намењен чувању података Града, Градске управе, свих јавних предузећа.

„Повезивање база података значајно је за функционисање града уз јединствену базу и умрежавање, за ефикаснији градски менаџмент, који у фокус ставља потребе Крагујевчана“, рекао је Дашић.

Грађани ће сада моћи брже и лакше да дођу до свих потребних услуга градске администрације, без непотребних папира и одлазака на шалтере, додао је Дашић.

РТВ