Почетак » Вести » Србија » НИС уложио више од 800 милиона евра у Рафинерију нафте у Панчеву

НИС уложио више од 800 милиона евра у Рафинерију нафте у Панчеву

Од 2009. године у модернизацију Рафинерије нафте у Панчеву уложено је више од 800 милиона евра и она је сада једна од најмодернијих у региону, рекао је Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а за прераду и промет.

У интервју за недељник „Панчевац”, Тучнин је казао да је недавни почетак рада постројења за дубоку прераду у које је уложено преко 300 милиона евра, важан не само за Србију, већ за цео регион, као и да тај пројекат доноси значајне пословне и еколошке користи.

„Конфигурација рафинерије мора да буде таква да она може да има будућност, а када је реч о комплексу у Панчеву, она то сада има. Самим тим је и енергетска стабилност Србије у будућности обезбеђена овом модернизацијом, а то је такође веома важно за будућност грађана ове земље. Када немаш рафинерију, онда директно зависиш од других јер мораш да увозиш деривате, што опет има велики утицај на фискални биланс једне државе. Када имаш прераду у својој земљи, то је добро за независност, за економски биланс, за порезе, за запослене”, рекао је Тучнин.

Према његовим речима, у Рафинерији нафте Панчево након почетка рада новог постројења добијаће се веће количине најквалитетнијих горива, као и нови производ – нафтни кокс који је до сада увожен у Србију. Додао је да НИС сада разматра могућност додатног ширења продајне мреже.

„Наравно да разматрамо могућност ширења продајне мреже. Раније то нисмо могли због дубине прераде, али сада је ствар другачија, јер прерада нафте има своју економску ефикасност. Од сирове нафте се добија корпа деривата, а сада је НИС-ова корпа на тржишту у бољој позицији него што је била пре старта дубоке прераде”, рекао је Тучнин.

Он је додао да „Дубока прерада” значи и унапређење заштите животне средине.

„Емисије азот-диоксида и сумпор-диоксида су смањене, нарочито сумпора, и то за 98 одсто, а азота за десет одсто. Такође, смањене су и емисије прашкастих материја за 52,8 одсто и унапређена енергетска ефикасност Рафинерије. То су кључне ствари када је реч о еколошком аспекту почетка рада „Дубоке прераде””, рекао је Тучнин и додао да престанак производње мазута са високим садржајем сумпора доприноси да Србија испуни своје обавезе према Енергетској заједници.

Тучнин је навео да НИС планира даљи наставак модернизације Рафинерије и реализацију пројеката за унапређење заштите животне средине, и да најпре следи осавремењивање постројења каталитичког крекинга (ФЦЦ).

Политика