Почетак » Вести » Србија » МИНИСТАРСТВО ТУРИЗМА НАЈАВЉУЈЕ: Стиже помоћ туристичким агенцијама за полисе
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

МИНИСТАРСТВО ТУРИЗМА НАЈАВЉУЈЕ: Стиже помоћ туристичким агенцијама за полисе

ТУРИСТИЧКЕ агенције у Србији следеће недеље могу да очекују исплате субвенција за узимање полиса осигурања.

Држава је за ту меру помоћи издвојила 150 милиона динара.

Према речима помоћнице министарке туризма Ренате Пинџо, захтев за субвенцију до сада је поднела 101 туристичка агенција. Сада се ради провера испуњености услова. Од почетка кризе сектору туризма и угоститељства по свим основама на име помоћи дато око 15 милијарди динара.
ГУБИТАК ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

ДИРЕКТОР Удружења хотелијера и угоститеља ХОРЕС, Георги Генов рекао је да би губици у овом сектору, до краја године могли бити и око две милијарде евра.

– Државне мере помоћи учиниле да се сачувају, ако не исте плате онда бар већина стално запослених у сектору – казао је Генов. – Нисмо незадовљни мерама државе, али су локалне самоуправе и јавна предузећа могла имати више слуха за проблеме у којима смо се нашли, везано за разне таксе и репрограм наших других обавеза према њима.

– Прва два пакета државна помоћи односила на целу привреду, кроз исплату минималних зарада за запослене а да су касније уследиле секторске мере помоћи за хотелијере у градовима, као и помоћ туристичким агенцијама кроз субвенционисање дела трошкова полиса осигурања – нагласила је Пинџо. – Када је реч о средствима за овај сектор из Фонда за развој, до 11. децембра одобрено 378 захтева укупне вредности од 3,1 милијарду динара.Од укупног броја захтева, 81 се односи на туристичке агенције и рента-кар компаније, а њихова укупна вредност је 1,17 милијарди, док је 240 захтева из угоститељства и вреде 1,6 милијарди динара.

Предузећа из области путничког саобраћаја поднела су 57 захтева а њихова вредност је 524 милиона динара. Девизни прилив од туризма, за првих осам месеци ове године износио 855 милиона евра, што представља пад од 26,7 одсто у односу на годину дана раније.

Новости