Почетак » Вести » Србија » Почела уплата једнократне помоћи од 5.000 динара за пензионере
Илустрација РТВ

Почела уплата једнократне помоћи од 5.000 динара за пензионере

Министар финансија у Влади Репулике Србије Синиша Мали данас је изјавио да је почела уплата једнократне помоћи за све пензионере у Србији, у износу од 5.000 динара.

„Новац ће лећи на рачуне 1,7 милиона пензионера. То је круна пакета економских мера, које је Влада Републике Србије покренула још у марту, када је кренула пандемија вируса корона“, рекао је он гостујући на телевизији Пинк и подсетио да је на почетку пандемије држава уплатила још једну помоћ за најстарије од 4.000 динара.

Он је напоменуо да је Србија ове године за мере подршке привреди и грађанима издвојила преко 700 милијарди динара, односно шест милијарди евра, што чини скоро 13 одсто нашег БДП-а.

„Ако се сећате, уплаћено је пет минималних зарада за микро, мала и средња предузећа, а ту је и гарантна шема од две милијарде евра, јефтини кредити преко Фонда за развој, одлагање пореза и доприноса. Такође, повећали смо плате здравственим радницима за 10 одсто, уплаћена им је и једнократна помоћ од 10.000 динара, а овог понедељка уплатили смо још једну минималну зараду за запослене угоститеље и хотелијере. То је огромна помоћ државе и то нам је помогло да избегнемо најцрње сценарије које сте имали у другим државама“, навео је он.

Како је Мали оценио, захваљујући мерама, Србија је успела да одржи стабилне јавне финансије и очува привредне капацитете, што је довело до најбољег резултата у Европи, пошто се процењује да ће наша земља имати најмањи пад БДП-а, испод 1 одсто.

„Здравље јавних финансија најобјективније процењују рејтинг агенције. Тако је ‘Standard&Poors’ потврдио да је и поред пандемије вируса корона и највеће економске кризе икада, кредитни рејтинг Србије стабилан, уз позитивне изгледе. И они, али и ми очекујемо стопу раста следеће године од 6 одсто БДП-а. А према пројекцијама Европске комисије и Међународног монетарног фонда у просеку и кумулативно у наредне две године, стопа раста Србије биће највећа у Европи“, објаснио је Мали.

Министар је додао да нас предвиђена капитална издвајања гурају напред, имајући у виду да је у буџету за 2021. годину издвојено никад више новца – 330 милијарди динара.

„У кризи коју нам је донела 2020. година најважније је било да се сачува запосленост и производни капацитети. Ако крене отпуштање, ако све падне, онда су потребне године и године за враћање на почетну позицију. Ми смо очували све, а очекујући вакцине и смиривање ситуације, спремни смо за старт и да вратимо оне стопе раста које смо имали до фебруара ове године“, рекао је министар финансија.

Мали је оценио да се у кризи коју је произвела пандемија вируса корона показало ко уме и ко зна.

„Велики број држава у региону није реаговао на прави начин, јер нису обезбедили услове да привреда преживи корону. С друге стране, ми смо веома активни. Такође, за нас је раст региона важан, јер утиче и на раст нашег БДП-а. Зато је иницијатива мини-шенген веома битна. Између осталог, данас је гласање за закон који се односи на либерализацију путовања између Србије и Албаније, да се граница прелази са личном картом. То је део и Вашингтонског споразума. Идеја је заправо бржи проток људи, робе, услуга у региону, јер то гура регион напред, а понајвише Србију као доминантну и највећу економију“, објаснио је он и додао да наш извоз може само да расте како расту економски капацитети у окружењу.

Министар финансија се осврнуо и на продају Комерцијалне банке и истакао да очекује да се трансакција заврши до 30. децембра.

„То говори у прилог чињеници да је Србија све атрактивнија , да у условима највеће економске кризе купац верује у ово тржиште и у своју стратегију. Тако смо недавно имали и огромну инвестицију од 382 милиона евра јапанске компаније Тојо тајерс у Инђији. Они ће отворити 560 нових радних места“, рекао је Мали.

Нагласио је да се до краја године очекује 2,3 милијарде евра страних инвестиција, што је,како је оценио, невероватан резултат имајући у виду да је вирус корона пореметио многе планове.

„Поједини су можда померили своје планове, али ниједан није одустао од инвестиција. Све ово говори да смо доминантна инвестициона дестинација, преко 60 одсто свих страних директних инвестиција у региону се слива управо у Србију“, навео је он и додао да инвеститори препознају нашу земљу као сигурну, стабилну са јасно дефинисаним правилима и земљу на коју могу да се ослоне у условима кризе.

Министар Мали је рекао да поред страних директних инвестиција од којих се не одустаје, о снази и стабиности Србије говори и чињеница да су ове године изграђене две болнице из сопствених средстава.

„Па када се догодило да се изграде две потпуно нове болнице у периоду од четири или четири и по месеца? За пар дана биће отворена и болница у Крушевцу. Све то смо финансирали из буџета и поред свега што смо ове године урадили. На тај начин ублажили смо притисак на остатак здравственог система. То је идеја председника Александра Вучића, који је размишљао далекосежно, а грађевинска индустрија и наша држава показали су да могу“, закључио је Мали.

Министарство финансија