Почетак » Вести » Србија » Столтенберг уверен да ће Црна Гора остати лојална НАТО-у

Столтенберг уверен да ће Црна Гора остати лојална НАТО-у

БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је у уторак после првог сусрета са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем у Бриселу да је уверен да ће Црна Гора остати лојална и посвећена савезница НАТО, што је, како је додао, била јасна порука премијера.

Двојица лидера су разговарали и о солидарности Алијансе у борби против пандемије корона вируса и тренутним безбедносним изазовима, пренеле су синоћ подгоричке „Вијести“.

„Пандемија ЦОВИД-19 наставља да представља изазов за све нас. Али Црна Гора не стоји сама. НАТО центар је координирао помоћ Црној Гори, а савезнице су испоручиле основне здравствене залихе. Прошлог месеца Црна Гора је добила помоћ из нових медицинских залиха НАТО и то је укључивало 20 респиратора. Додатне залихе вредне 500.000 евра су на путу ка Црној Гори. То је НАТО солидарност на ђелу,“ казао је Столтенберг.

Кривокапић је захвалио НАТО на солидарности у борби против пандемије.

„Солидарност је нешто што осликава везу између људских бића, али такође и осликава парнерство, јер ако нема солидарности у кризним ситуацијама онда човек изгуби тај основни именитељ, а то је да каже да је човек. Зато ценим напоре НАТО савеза“, казао је он у Бриселу.

Столтенберг је на зајденичкој конференцији за новинаре са Кривокапићем казао да очекује црногорског премијера на састанку лидера 30 земаља чланица НАТО следеће године.

На питање новинара да ли је добио уверење од премијера да ће Црна Гора наставити да испуњава обавезе из чланства, посебно имајући у виду да се у премијеровом тиму, налазе људи који се противе чланству, што је демонстрирано паљењем НАТО заставе, Столтенберг је рекао да је добио таква уверавања од Кривокапића, додају „Вијести“.

РТВ