Почетак » Вести » Србија » СРБИ НЕЋЕ МОЋИ У ГРЧКУ НИ ЗА НОВУ ГОДИНУ: Продужена „РАМПА“ за стране држављане!

СРБИ НЕЋЕ МОЋИ У ГРЧКУ НИ ЗА НОВУ ГОДИНУ: Продужена „РАМПА“ за стране држављане!

Грчка је продужила забрану уласка страних држављана, укључујући и држављана Србије, до 7. јануара.

Ова одлука важи за период од 15. децембра до 7. јануара.

На основу заједничке министарске одлуке владе Грчке од 12. децембра 2020. на снази је забрана уласка у Грчку страних држављана, ради спречавања даљег ширења вируса Цовид-19.

Ова забрана се не односи на држављане земаља чланица ЕУ и држава Шенген зоне.
Забране се не односи на медицинско особље, истраживаче и професионалце из области здравља под условом да је њихов улазак у Грчку у пословне сврхе, лица која већ дужи временски период имају боравак у држави чланици ЕУ или Шенген зони, као и за оне које имају дозволу боравка у државама чланицама ЕУ или Шенген зони.

Такође ова забране не односи се на чланове државне делегације, особље дипломатских и конзуларних представништава и делегација, особље међународних и европских институција, чланове хуманитарних организација током обављања активности, војна лица и припаднике безбедносних снага или грчког Генералног секретаријата за цивилну заштиту.

Забрана не важи и за запослене у области транспорта, укључујући и морски и речни саобраћај, посаде ваздухоплова, посаде и техничко особље летилица за гашење пожарања, као и возаче камиона која су у транзиту ради транспорта робе, као и апсолутно неопходно особље за њихов транспорт.

Ова одлука грчке владе не важи ни за путнике у транзиту, студенте који студирају у Грчкој, лица која се баве негом старијих лица и лица са посебним потребама, као и сезонске пољопривредне раднике.

Мондо