Почетак » Вести » Србија » РСЕ: Лајчаку највероватније још један мандат за дијалог Косова и Србије

РСЕ: Лајчаку највероватније још један мандат за дијалог Косова и Србије

Мандат специјалног представника Европске уније (ЕУ) за дијалог Косова и Србије Мирослава Лајчака ће највероватније бити обновљен, рекли су данас европски извори Радију слободна Европа (РСЕ).

„Прилично је сигурно претпоставити да се ће Лајчаку аутоматски продужити мандат за још годину дана“, рекао је за РСЕ један европски званичник, нагласивши да је та могућност на столу докле год се узима у обзир да до истека његовог мандата неће бити постигнут свеобухватни споразум.
Лајчак који је у априлу ове године преузео дужност да се директно бави процесом нормализације односа Косова и Србије, именован је на годину дана. Постојећи мандат му истиче 31. марта 2021. године.

Медјутим, како је портпарол ЕУ Петер Стано објаснио, мандати свих специјалних представника су одредјени на годину дана, а продужавају се или обнављају редовно, докле год државе чланице ЕУ сматрају да још постоје питања за чије је решење створено то радно место.

Стано је рекао да у случају Лајчака, приближавање краја његовог формалног мандата не значи да ц́е се дијалог зауставити или ц́е се зауставити посредовање ЕУ.

Од именовања Лајчака и обнове дијалога, представници ЕУ су у више наврата понављали да ће споразум бити постигнут у року од неколико месеци.

Медјутим, од обнове дијалога у јулу, Лајчак је успео да организује само три састанка на највишем политичком нивоу, иако је намеравао да лидере окупи сваке три недеље.

Последњи састанак српског председника Александра Вучића и косовског премијера Авдуллаха Хотија је одржан 7. септембра, када је српска страна покренула питање Заједнице српских општина на Косову.

У медјувремену, настављени су експертски сусрети, који имају за циљ постизање начелних договора око тема које отварају лидери. До сада је одржано седам сусрета на експертском нивоу, с тиме што су они постигли сагласност само око два питања, која се тичу несталих и расељених и економске сарадње.

Лајчак је на последњем састанку на експертском нивоу одржаном 10. децембра изјавио да ће преговори две стране у Бриселу бити настављени наредне године.

Бета