Почетак » Вести » Свет » Анкара : Америка жели да заустави развој турске одбрамбене индустрије

Анкара : Америка жели да заустави развој турске одбрамбене индустрије

— Реџеп Тајип Ердоган оценио је данас да санкције САД уведене због куповине руског ПВО система имају циљ да зауставе развој одбрамбене индустрије Турске.
У говору на отварању једног ауто-пута, Ердоган је рекао да ће санкције повећати одлучност његове владе да турску одбрамбену индустрију учини јачом и независнијом.

Америчке санкције, уведене у понедељак због турске куповине руског ракетног система С-400, заснивају се на америчком „Закону о супростављању америчким противницима путем санкција“ (ЦААТСА) чији је циљ потискивање утицаја Русије.
То је први случај да се тај закон користи за кажњавање неког америчког савезника. Америчке санкције које се односе на челника Дирекције за одбрамбену индустрију Турске, Исмаила Демира и још тројицу званичника су замрзавање имовине и забрана уласка у САД, као и забрана већине извозних дозвола, зајмова и одобравања кредита Дирекцији.

„Прави циљ санкција је да блокира напредак који смо у последње време постигли у одбрамбеној индустрији и да нас поново учини строго зависним (од САД)“, рекао је Ердоган и проценио „да није било проблема са С-400, искористили би неки други проблем“.

Ердоган је рекао да ће Турска сада „радити двоструко вредније“ и убрзати пројекте да би своју одбрамбену индустрију учинила независном. САД су претходно Анкари укинуле могућност куповине најсавременијих америчких борбених авиона Ф-35, уз образложење да би њихова употреба заједно с руском технологијом у Турској угрозила безбедност.

Вашингтон такође каже да руски систем С-300 није компатибилан с НАТО системима. Турска је тврдила да руска технологија није ризик за системе НАТО.

Ердоган је у понедељак поновио тврдњу Турске да јој САД нису нудиле америчке ракетне системе Патриот, те да није имала другу могућност него да купи руски систем.

Сједињене Америчке Државе медјутим кажу да су преговори о турској куповини Патриота пропали због инсистирања Турске да добије право преноса технологије да би сама производила те ракете, супротно интересима америчких произвођача.

Турска је прве ракете С-400 добила у лето 2019. године, а први пут их је тестирала октобра ове године.

Бета/Б92