Почетак » Вести » Свет » Електорски колеџ данас гласа о исходу председничких избора

Електорски колеџ данас гласа о исходу председничких избора

ВАШИНГТОН – Електорски колеџ, који се састоји од укупно 538 представника педесет америчких држава, састаје се данас, када би формално требало да потврди резултате америчких председничких избора на којима је предвиђена победа демократског кандидата Џозефа Бајдена.

Изборни процес у Сједињеним Америчким Државама није окончан док се представници бирача, чији је број пропорционалан броју становника сваке од њих, не састану и гласају.

Електори готово увек гласају за председничког кандидата који је победио у држави коју представљају, преноси Танјуг.

Свих 50 америчких држава потврдило је предвиђене резултате гласања на својим територијама, према којима је кандидат Демократске странке Џозеф Бајден освојио 306 електорских гласова наспрам 232, колико их има актуелни председник и кандидат републиканаца Доналд Трамп.

У петак је амерички Врховни суд одбацио тужбу америчке државе Тексас којом је тражено поништавање резултата председничких избора у кључним државама – Пенсилванији, Џорџији, Мичигену и Висконсину.

Врховни суд донео је пресуду према којој Тексас није био надлежан за покретање тог случаја.

Актуелни председник Доналд Трамп оспорава резултате избора, тврдећи да су процес обележиле неправилности приликом гласања и пребројавања гласова.

То је, наводно, допринело да уместо њега изборну победу однесе демократски кандидат.

„Најкорумпиранији избори у америчкој историји”, једна је од последњих замерки коју је у недељу, дан уочи гласања Електорског колеџа, на изборне резултате и процес изнео Трамп.

После изјашњавања Електорског колеџа, резултате гласања 6. јануара треба да потврди амерички Конгрес, који ће и званично утврдити победника председничких избора.

Након тога изабрани амерички председник Џозеф Бајден званично ће преузети дужност на церемонији која се одржава 20. јануара.

Електорски колеџ не заседа на једној локацији, већ се електори сваке од држава, као и Дистрикта Колумбија, састају у седишту локалне извршне власти. У процесу се користе гласачки листићи и електори се изјашњавају за председничког и потпредседничког кандидата.

Након тога гласови се пребројавају и електори потписују шест потврда изборних резултата.

Те потврде придодају се сертификатима изборних резултата који су одобрили гувернери америчких држава.

Та пошиљка шаље се званичницима у складу са америчким законима, од којих је најзначајнији председник Сената и уједно амерички потпредседник Мајк Пенс.

Тај примерак ће се касније, у јануару, пребројавати у Конгресу.

Политика