Почетак » Вести » Србија » Панчево добија ветроелектрану са 60 ветрењача – „Ветрозелена“ ће имати инсталисану снагу до 300 МW

Панчево добија ветроелектрану са 60 ветрењача – „Ветрозелена“ ће имати инсталисану снагу до 300 МW

У Панчеву је у плану изградња ветроелектране са 60 ветрењача, инсталисане снаге до 300 МW. Инвеститор пројекта је компанија Ветрозелена доо Београд.

Како је наведено у нацрту одлуке о изради плана детаљне регулације инфраструктурног комплекса за обновљиве изворе енергије, која је почетком новембра достављена Гадском већу Града Панчева и коју је оно утврдило, предвиђено је да се ветроелектрана изгради на подручју катастарских општина Банатско Ново Село и Долово, у обухвату од око 46,4 км2.

У оквиру ветроелектране Ветрозелена, првобитно је била планирана градња 20 до 30 ветротурбина инсталисане снаге око 160 МW, али је почетком године инвеститор поднео захтев за удвостручење снаге будуће ветроелектране, планираном изградњом Између 40 и 60 ветротурбина снаге од 5 до 7 МW и повећањем инсталисане снаге ветропарка на максималних 300 МW.

За израђивача плана именовано је ЈП Урбанизам Панчево.

У оквиру ветроелектране Ветрозелена предвиђена је и изградња инфраструктурног комплекса са одговарајућом повезном средњенапонском кабловском, телекомуникационом и осталом мрежом, као и мрежом приступних путева.

Како је за еКапију рекао Радован Вукосављевић, руководилац Одељења за имовинско-правне односе Општине Ковин са којим смо недавно разговарали о планираној изградњи ветроелектране Чибук 2 у Ковину, план је да се Ветрозелена прикључи на трафостаницу у тој општини која је изграђена за потребе ветроелектране Чибук 1, с обзиром да ће се налазити на граници са том општином.

– Инвеститори Ветрозелене прибављају услове од ЕМС-а за прикључење ветроелектране на ову трафостаницу, а општина је донела одлуку о измени планског документа за Чибук 1, како би се омогућило прикључење и ветроелектране Чибук 2 и Ветрозелене. Да би се то остварило, трафостаница ће морати да се реконструише, или да се изгради још једна мања која би се затим прикључила на постојећу – казао нам је Вукосављевић.

У иницијативи за доношење одлуке за израду плана детаљне регулације за ветроелектрану Ветрозелена из септембра прошле године, инвеститор је навео да је привредно друштво Ветрозелена доо „новооснована компанија инвеститора CWP Renewables, који иза себе има вишегодишње искуство и пројекте ветроелектрана Чибук 1 у Србији и Фантанеле у Румунији, као и 9 пројеката у Аустралији, укупне снаге веће од 3 GW„.

Иначе, аустралијски CWP Renewables је joint venture британског Wind prospecta и америчке компаније Continental Wind Partners (CWP). Локална подружница ЦWП-а је фирма Continental Wind Serbia, јавности позната и по томе што је њен директор била актуелна премијерка Ана Брнабић.

Та фирма је, како је раније речено, била стратешки партнер пројекта изградње ветроелектране Чибук 1. Continental Wind Serbia сада се зове CWPR Services доо Београд, а према подацима АПР-а, та фирма и компанија Ветрозелена имају исту адресу у Београду, истог директора и истог власника – CWP Nextgen SARL регистрован у Монаку, односно CWPR SARL из Луксембурга, чији је заједнички власник исти човек.

Б. Петровић


Photo by Pixabay from Pexels

Екапија