Почетак » Вести » Свет » Завршено суђење Саркозију, одлука 1. марта
Photo by Eugene Dorosh from Pexels

Завршено суђење Саркозију, одлука 1. марта

Суђење бившем француском председнику Николи Саркозију у афери против корупције и трговине утицајем завршено је данас у Паризу, а одлука суда заказана је за 1. март 2021. године.
„Још увек имам поверења у правду наше земље“, рекао је Саркози чије је суђење у овој афери почело 23. новембра.

Суђење је завршено изношењем става одбране, док је тужилаштво затражило четири године затвора, од којих две године условне затворске казне против Саркозија.

Тужилац Жан-Лик Блашо затражио је исте казне и за још двојицу оптужених на истом суђењу, за бившег судију Жилбера Азибера и Саркозијевог бившег адвоката Тијерија Ерзога.

Блашо је за Ерзога још затражио да му пет година буде забрањено да се бави својом професијом.

Судија је у оштром тону рекао да та афера има разорне последице које погађају вредности Републике јер је угрозило правосудну институцију, правну професију и председнички имиџ.

Саркозија, који је био председник од 2007. до 2012. чека још једно суђење на пролеће 2021. године. Њему, заједно са још 13 особа ће се судити због оптужби за илегално финансирање његове председничке кампање 2007. године.

Пре Саркозија чије се суђење сматра преседаном у Француској, још један бивши председник се суочио са суђењем после одласка са функције. У питању је Жак Ширак којем се судило за проневеру али не током председничког мандата, већ док је био градоначелник Париза.

Данас