Почетак » Вести » Свет » ТРАМП ПРЕКРАЈА ГРАНИЦЕ У АФРИЦИ: Договор са Израелом је одлучујући, ово ће бити почетак новог сукоба?

ТРАМП ПРЕКРАЈА ГРАНИЦЕ У АФРИЦИ: Договор са Израелом је одлучујући, ово ће бити почетак новог сукоба?

МАРОКО је признао САД 1777. године, стога приличи да признамо суверенитет ове земље над Западном Сахаром, написао је на Твитеру амерички председник Доналд Трамп.

Објава је уследила након склапања споразума о нормализацији односа између Израела и Марока уз посредство САД, у оквиру којег је Трамп признао суверенитет Марока над Западном Сахаром.

– Данас сам потписао проглас о признавању суверенитета Марока над Западном Сахаром – потврдио је Трамп на Твитеру.

 

– Озбиљан, кредибилан и реалан предлог аутономије (те територије) Марока једина је основа за праведно и дуготрајно решење за трајни мир и просперитет – додао је Трамп.

Он је склапање споразума о нормализацији односа Марока и Израела оценио као историјски пробој за постизање мира на Блиском истоку.

Споразум предвиђа успостављање дипломатских и званичних контаката између Марока и Израела, летова кроз ваздушни простор ових земаља, као и директних летова.

У склопу договора амерички председник Доналд Трамп се сложио да призна суверенитет Марока над Западном Сахаром.

Мароко у Западној Сахари већ деценијама води борбе с покретом Фронт Полисарио који подржава Алжир, а који тежи успостављању независне државе на овој територији.

Новости