Почетак » Вести » Друштво » Наука » Прототип СпацеX ракете експлодирао при слетању

Прототип СпацеX ракете експлодирао при слетању

Амерички подузетник Елон Муск лансирао је из Теxаса посљедњи прототип његовог Старсхип возила за превоз људи на Марс и Мјесец.

СпацеX прототип ракете Старсхип експлодирао је 9. децембра током покушаја повратног слијетања, неколико минута након обичног пробног полијетања с лансирног погона у Теxасу, јавља ББЦ.

Уништена ракета Старсхип била је прототип тешке лансирне ракете висине 52 метра коју је развила приватна свемирска компанија Елона Муска за пријевоз људи и 100 тона терета у будућим мисијама на Мјесец и Марс.
Самонавођена ракета експлодирала је када се спустила на подлогу за слијетање након контролираног спуштања. Пробни лет био је намијењен досезању висине од 12.5 километара, први пут је имао погон на три СпацеX новоразвијена Раптор мотора.

 

Муск је у тwеету непосредно након несреће рекао да је „притисак у резеорвару за гориво био низак током спуштања, због чега је брзина додира била велика“.

Додао је да је СпацеX из тестног лансирања добио „све податке који су им требали“.

Пред лет Муск је на Тwиттеру написао: “Долазимо на Марс!”
У јуну ове године, Муск је изјавио да му је Старсхип сада приоритет број један. Рекао је да вјерује да концепт Старсхип може трансформисати економију свемирских летова.

Слободна Европа