Почетак » Вести » Свет » Због тероризма мењају шенген? Француски председник Макрон сутра у Бриселу о промени споразума о слободи кретања

Због тероризма мењају шенген? Француски председник Макрон сутра у Бриселу о промени споразума о слободи кретања

Горан ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника „Вечерњих новости“ – ПАРИЗ

ТЕРОРИСТИ, корона и мигранти промениће европска правила о слободи кретања.

Француски председник Емануел Макрон представиће на дводневном европском самиту који почиње сутра у Бриселу предлог за измену Шенгенског споразума „из основа“.

Непријатељи западне демократије су успели у томе да увуку сумњу међу Европљане који сада преиспитују исправност своје досадашње политике неограничене слободе кретања. Силом прилика, корак уназад у остваривању општих слобода већ је направљен, привременим враћањем унутрашњих контрола.

Званични Париз је, као инцијатор промена, већ послао европским престоницама свој предлог на разматрање, да би лидери могли припремљени да дођу на састанак у четвртак.

Једна од основних промена, по жељи Макрона, је формирање европског Савета безбедности. Ово тело би се окупљало четири пута годишње на нивоу министара унутрашњих послова. Проверавали би како функционишу заједничке спољне границе и утврђивали да ли добро функционише јединствена база података.

ЧЕТВРТ ВЕКА СЛОБОДЕ КРЕТАЊА

ШЕНГЕНСКИ споразум је потписан 1995. године и у њега је укључено 26 држава. Унутар ових земаља важи пуна слобода кретања, без унутрашњих граничних контрола, са заједничком визном политиком и спољном контролом граница. Овај простор обухвата више од 400 милиона људи.

Европска комисија би, према овом предлогу, требало да буде задужена за процену испуњавања обавеза сваке земље, а „лоши ђаци“ би могли да буду кажњени чак и суспендовањем у шенгенском чланству.

Такође, шефови држава или влада би се састајали једном годишње да би претресли најосетљивија питања и утврдили оријентацију за преод који предстоји. Формирао би се, тако, „Пакт безбедности“, као пандан Еврогрупи и „Пакту стабилности“ у економском домену.

Макрону сада преостаје да у то убеди и остале земље чланице. Ако му то пође за руком, Европска комисија би требало да представи реформу на пролеће.

Француски председник Емануел Макрон је, после серије терористичких напада које је његова земља доживела на сопственом тлу, и напада у Бечу, одлучио да покрене иницијативу за промену Шенгена. Колика се револуционарна измена спрема, говори и Макронова намера да овај споразум промени – из основа. У ЕУ ће, тако, теже улазити терористи, али, као колатерална штета ове мере, и обични грађани из трећих земаља.

Новости