Почетак » Вести » Србија » ОЛБРАЈТОВА ЈЕ ПОЧЕЛА СА УДАРОМ НА СРБИЈУ: „Спречити утицај Русије и Кине, натерати Србију да призна Косово, срушити Дејтон“

ОЛБРАЈТОВА ЈЕ ПОЧЕЛА СА УДАРОМ НА СРБИЈУ: „Спречити утицај Русије и Кине, натерати Србију да призна Косово, срушити Дејтон“

Америка мора да се удружи са Европском унијом како би смањила утицај Русије и Кине на Западном Балкану и како би Србију натерала да призна независност Косова, препорука је новој америчкој администрацији која се чула данас у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД.

Председавајући Одбора, конгресмен Елиот Енгел, познати албански лобиста, на почетку је истакао да је Косово независна држава већ више од деценије и много земаља, међу којима је САД, је признало ту независност.

„Време је да Србија крене даље и призна независност Косова јер блокирање приступа Косова светским организацијама само успорава процес приступа Србије Европској унији“, казао је он.

Енгел је изразио наду да ће администрација Џоа Бајдена успоставити одличне односе са Косовом упркос понашању њеног већег суседа (Србија).

„Србија не може да седи на две столице. Према извештајима које имамо она набавља оружје од Русије и одржава војне вежбе са њима. С друге стране, тежи уласку у Европску унију“, нагласио је и потом додао да косовски Албанци изузетно цене оно што је Америка учинила за њих што, ккао је навео, показују тиме што сваког Американца који оде на Кoсово третирају као „краља“.

Некадашња америчка државна секретарка Мaдлeн Олбрајт изјавила је да је Балкан велика тема за спољну политику Америке.

„Верујем да су у прошлости Америка и њени саветници учинили праву ствар и на Косову и у БиХ. Бајден је лично учествовао у решавању балканских питања у прошлости. Данас је Балкан мирнији него пре 25 година. Земље се нису дезинтегрисале“, рекла је на почетку излагања.

„Русија и Кина поново јачају утицај на Балкану, посебно у Србији. Америка у тренутку пандемије може много да помогне заједно са ЕУ. Администрација Бајдена мора да има јасну стратегију“, истакла је она.

Та стратегија би требало да има три дела – блиску сарадњу САД и ЕУ, јер државе Западног Балкана желе чланство у Унији, затим обрачун са корупцијом која значајно штети политичким институцијама и урушава владавину права у региону и најзад, земље региона морају јачати економску сарадњу са ЕУ и Америком, као и унутар самог региона, навела је она план. Стратегија треба да помаже појединачним државама у реформама и да их награди, али и да се изврши притисак на оне које то не чине.

Као главни циљ истакла је да Косово мора да има комплетну независност,а да БиХ не сме да буде подељена између интереса три стране.

Професор универзитета „Џон Хопкинс“ Данијел Сервер сматра да САД и ЕУ морају заједнички да делују на Балкану.

„Дијалог Београда и Приштине може да помогне у решавању косовског проблема, али је потребно да се умеша САД и да дође до обостраног признања Србије и Косова и размене амбасадора“, рекао је Сервер.

У вези са БиХ, он је изјавио да Дејтонски споразум није довољан и да сада служи интересима „етничких пљачкашa“.

Истакао је и да је потребно удружено деловање ЕУ и САД како би се одржала целовитост БиХ.

„Све што сам рекао да би било лакше када би се Србије сложила са тим. Бајденова администрација морала би да притисне Србију. Косово би требало да постане пуноправни члан УН“, сматра Сервер.

Интермагазин