Почетак » Вести » Друштво » Економија » Шумадијска привреда бележи највиши суфицит у Србији

Шумадијска привреда бележи највиши суфицит у Србији

Крагујевац — Привреда Шумадијског управног округа у првих десет месеци ове године остварила је највећи спољнотрговински суфицит у Србији у износу од преко 315 милиона евра.
Укупна спољнотрговинска размена привреде Шумадијског округа у истом периоду достигла је 1,584 милијарди долара уз извоз од 949,3 милиона евра, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).

„Упркос отежаним условима пословања спољнотрговински суфицит привреде у првих десет месеци 2020. бележи раст у односу на исти период претходне године“, истакао је директор Регионалне привредне коморе Шумадијског управног округа Предраг Лучић.
Главни извозни производи су путнички аутомобили, сетови проводника и каблови, електрични апарати за укључивање/искључивање или заштиту електричних струјних кола, интегрисана електронска кола и микросклопови, делови шинских возила, намештај и прибор за моторна возила, наводи ПКС.

Највећи извоз остварен је у Италију (извоз у Италију је 25,5 одсто укупног извоза Шумадијског управног округа), Пољску, Словачку, Чешку, а значајан раст извоза је остварен на тржишта Пољске, Сједињених Држава и Републике Кореје, додаје се у саопштењу.

Танјуг/Б92