Почетак » Вести » Србија » Изложба фотографија Дарка Дозета о Манастиру Бешеново

Изложба фотографија Дарка Дозета о Манастиру Бешеново

НОВИ САД – Изложба фотографија Бешеновска приношења Дарка Дозета, посвећена обнови манастира Бешеново, задужбине Драгутина Немањића, отворена је у Културном центру Новог Сада. Циљ изложбе је да анимира јавност како би се обнова манастира започета 2012. и завршила.

На изложби су представљене 43 црно-беле фотографије на платну које ће на завршетку те поставке 17. децембра бити поклоњене манастиру Бешеново, а пројекат ће, осим у Новом Саду бити представљен у свим градовима Срема.
Обнова манастира почела је археолошким радовима 2012. године и од тада је урађен део конака и сазидан је храм, али није завршен.

Циљ значајне изложбе јесте да се скрене пажња јавности, да се до 10. годишњице од почетка радова заврши обнова манастирског храма посвећеног Светим архангелима Михаилу и Гаврилу.

Идуће године се обележава и 80 година од бомбардовања, паљења и потпуног уништења манастира у Другом светском рату.

Аутор изложбе, фотограф и фоторепертер Дарко Дозет, рођен је у Новом Саду. Више од двадесет година провео је радећи у дневним новинама Дневник, Вечерње Новости и Националној новинској агенцији Тањуг.

Оснивач је и председник Фото-асоцијације Војводине и члан Управе Удружења новинара Србије. Самосталне изложбе имао је у више од 50 градова Србије и иностранства.
Добитник је више значајних награда: Прва награда на Међународном фестивалу репортаже Интерфер, награда за најбољег фоторепортера Вечерњих Новости, Лаза Костић Удружења новинара Србије, Сребрни знак Црвеног крста Србије и друге.

Каријера путујућег фотографа га је водила од Фрушке горе преко Далмације до Свете горе, као и од Косова и Метохије до Јерусалима.

На том путу Дозет везао се за манастир Бешеново и сведок је његове обнове.

Сви заинтересовани грађани могу погледати изложбу у мањим групама уз обавезно ношење заштитних маски и поштовање прописаних мера.

Одржавање изложбе подржали су Управа за Културу града Новог Сада и Културни центар НС.

РТВ