Почетак » Вести » Свет » ЕУ ће ускоро увести економске санкције Белорусији
Thinkstock

ЕУ ће ускоро увести економске санкције Белорусији

Европска унија (ЕУ) ће ускоро увести санкције предузећима и удружењима који подржавају власти у Белорусији у покушају да престане репресија у тој земљи, саопштили су данас европски дипломатски извори.
„Репресија треба да престане. Нови низ санкција ускоро би требало да буде усвојен“, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борел (Јосеп Боррелл) после састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Неименовани европски дипломата изјавио је да би нови пакет санкција требало да буде усвојен у првој половини децембра и да ће се односити на званичнике и предузећа.

Шефови дипломатије ЕУ замољени су на претходном састанку 19. новембра да припреме нове санкције Белорусији.

Борел је рекао да ће нове санкције погодити економски сектор Белорусије.

ЕУ је већ увела санкције председнику Александру Лукашенку, његовом сину и члановима његовог окружења. Њима је забрањен боравак у ЕУ где им је имовина замрзнута.

Белорусија је погођена политичком кризом од председничких избора 9. августа, када су широм земље почели масовни антивладини протести, иницирани званичним резултатима гласања према којима је Лукашенко освојио више од 80 одсто гласова. Противници Лукашенка тврде да су избори покрадени.

Упркос настојању власти да угуше демонстрације хапшењима и репресијом над демонстрантима и активистима, масовни протести не јењавају, док Лукашенко одбија да поднесе оставку.

Данас