Почетак » здравље » Доктор Миланко из Kраљева први је „прочитао“ геном короне у Србији и каже да ТЕЖИНА БОЛЕСТИ ЗАВИСИ САМО ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ
фото јутјуб снимак екрана

Доктор Миланко из Kраљева први је „прочитао“ геном короне у Србији и каже да ТЕЖИНА БОЛЕСТИ ЗАВИСИ САМО ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ

Kорона у Србији и даље хара, а њени симптоми су различити. Такође, разликује се и клиничка слика оболелих, а један од одговора зашто је то тако дао и научник из Србије.

Миланко Шеклер, доктор ветеринарских наука, јесте први, са својим стручним тимом у Ветеринарском специјалистичком институту Kраљево, „прочитао“ геном коронавируса у Србији.

То је уписано у светску базу података. Kаже да коронавирус није респираторни, већ системски вирус, да маска није потпуна заштита, али спречава да појединац који је носи удахне 95 одсто капљица вируса, и да тежина клиничке слике највише зависи од количине вируса који је особа унела у организам.

Доктор Миланко Шеклер са Института за ветерину Kраљево казао је за РТС да проветравање може да помогне у спречавању ширења коронавируса, пошто је вирусу потребна влажност због липидног омотача који се налази око њега.

Шеклер је рекао да се инфекција не преноси преко уста, већ да вирус напада респираторни тракт, односно нос, а да се путем прљавих руку пре могу пренети неки други вируси него коронавирус.

Говорећи о заражавању путем равних површина и мобилних телефона, Шеклер је навео да је тешко заразити се на такав начин.

„Да би се неко заразио, потребна је особа која излучује огромну количину вируса и потребна је осетљива особа која ће да прими тачно одређену количину вируса. Не један вирус, не два вируса, не десет, него од 500 до 1.000. То је нека најблажа процена свих истраживања која се раде на ту тему“, истакао је Миланко Шеклер током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

„Организам који прими мању количину вируса то ће савладати“

Навео је да ће организам оних особа који приме мању количину вируса савладати то и да ће се полако прокужавати.

„Ми спречавамо заражавање у оном смислу да се неко инфицира да добије инфективну дозу и клиничке знаке болести да му треба болница, а прокужавање је када унесеш субефективну дозу, не ову 500, него од 50, од 30. Онда се нећеш разболети, а организам, ако стално уноси ту количину, развија отпорност„, рекао је Шеклер.

Доктор Шеклер је навео да се око 99 одсто вируса налази у крупним микрокапљицама, које одмах падају на земљу, а да 1,3 одсто честица које се задржавају у ваздуху неколико сати садржи вирус.

Говорећи о маскама, Шеклер је рекао да маске не могу да зауставе вирус, због њихове мале величине која износи 125 нанометара, који је хиљадити део микрона.

„Маска зауставља само микрокапљице, а у њима је скоро 90 и више процената вируса. Она треба да заустави микрокапљице. Још важнија ствар коју маска ради је да ако је болестан човек носи и који има симптоме и избацује вирус, он зауставља вирус са унутрашње стране маске“, истакао је Шеклер.

„Маска не треба да се скида током целог дана“

Напоменуо је да би маска требало да се стави једном и да се не скида током целог дана.

„Све друге варијанте, да их скидате, па да их ставите на прст, стављате у џеп, не водите рачуна са које стране сте је окренули. Ви сте практично ону страну која је могла да буде у додиру са вирусом ставили директно на лице и на нос“, казао је Шеклер.

Истакао је да би маске требало да се мењају и да не може маска да се носи све док се не испрља.

Говорећи о вакцинама, Миланко Шеклер је рекао да је најбоље вакцинисати најугроженије и оне који су најизложенији вирусу и да очекује да број нових случајева почне да опада пре Нове године.

Интермагазин