Почетак » Вести » Друштво » Економија » Дојче Банк оптимистична по питању економског опоравка 2021. године

Дојче Банк оптимистична по питању економског опоравка 2021. године

Дојче банка је у свом новом извештају изразила позитивнији поглед за глобални раст за 2021. годину, али је упозорила да два кључна ризика још увек могу покварити економски опоравак од ковид-кризе, писао је ЦНБЦ.

У најновијем извештају банке објављеном у среду под називом „Нада на помолу“, истраживачи Дојче банке ажурирали су своје прогнозе о глобалном расту економије због вести о вакцинама против коронавируса последњих недеља.

„Са стопама близу максимума очекивања, отварају могуц́ност за много бржи повратак у нормалу него што се очекивало пре само месец дана“, приметио је главни економиста групе Дојче банке Дејвид Фолкертс-Ландау.

Са вакцином на помолу, Дојче банка сматра да је „вероватно да ц́е се глобални БДП (бруто домац́и производ) вратити на ниво пре пандемије у другом кварталу следец́е године“.

Глобални БДП у 2020. години смањиће за 3,7 одсто, при чему ц́е америчка економија пасти за 3,6 одсто, еврозона ц́е опати за 7,4 одсто, а Кина за 2,2 одсто.

2021. године Дојче банка предвиђа да ц́е америчка економија расти 4 одсто, економија зоне евра опоравиће ц́е се за 5,6 одсто, а кинеска економија ће порасти 9,5 одсто.

Немачки зајмодавац упозорио је да постоје два кључна ризика која би могла пореметити овај сценарио.

Први ризик представљају изазови које представља изравнавање криве вируса како наступа зима и могуц́а кашњења у производњи, дистрибуцији и прихватању вакцине у јавности.

Дојче банка очекује да широко распрострањена вакцинација започне у првом кварталу 2021. године у напредним економијама, а затим да се шири поступак настави у другом кварталу.

Ипак, „још увек је неизвесно да ли ц́е становништво прихватити вакцинацију и да ли вакцина може постати обавезна“.

Светска здравствена организација је упозорила још 2019. године да је одбијање вакцина једна од првих 10 претњи глобалном здрављу.

Други кључни ризик произлази из могуц́ег финансијског поремец́аја с обзиром на то да су „централне банке и фискалне власти предузеле агресивне акције, посебно у САД-у и Европи“ како би се супротставиле економској кризи изазваној пандемијом.

„Видимо све вец́и ризик од финансијских поремец́аја низ путеве који проистичу из растуц́е прецењености имовине и повец́ања нивоа дуга вођених неопходним екстремима до којих су прешли подстицаји монетарне и фискалне политике“, рекли су истраживачи.

Нова економија