Почетак » Вести » Свет » ПУТИН УДАРИО НА СОРОША: Руске власти пооштравају кампању против НВО које милијардер финансира
(AP Photo/Alexander Zemlianićenko)

ПУТИН УДАРИО НА СОРОША: Руске власти пооштравају кампању против НВО које милијардер финансира

РУСКА влада би требало да протера истакнутог борца за људска права, а бивши председник Дмитриј Медведев тврди да у највећој земљи на свету постоји координирана кампања међународних организација за подстицање немира.

Ванеса Коган, директорка пројекта „Стичинг Џастис Инишатив“, рекла је за британски „Гардиан“ да су је руске власти обавестиле о укидању дозволе боравка. Имаће две недеље да напусти земљу у којој живи више од десет година. Коган такође има двоје деце са руским држављанином.

Иницијатива је невладина организација која наводно пружа правну подршку Русима у случајевима уочених кршења људских права. Последњих година био је мање отворен за финансирање, али су га 2010. и 2011. финансирали холандска влада и мађарски милијардер Џорџ Сорош преко његове групе за притисак Отвореног друштва која је забрањена у Русији и проглашена „непожељном“.

Коганин рад претходно се фокусирао на регион Северног Кавказа, где је њена група представљала људе којима су власти наводно претиле. Њена активност на претежно муслиманском подручју довела је до тензија са локалним лидерима, попут Рамзана Кадирова, шефа Чеченске Републике.

Сада је заменик председника Руског савета безбедности Медведев, који је уједно био и руски премијер, рекао новинарима у четвртак да добро финансиране стране групе користе мреже у Русији да би „погоршале домаћу политичку ситуацију у одређеним регионима, укључујући руске непрофитне групе са којима се удружују“.

Медведев је додао да ове невладине организације „зависе од интернет медија и користе разне измишљене разлоге за размену догађаја из наше националне историје“. Назвао је ово „великом информативном кампањом која се спроводи ради дискредитације руководства одређених делова територије и савезних ентитета“.

У новембру је Државна дума расправљала о новом закону који би проширио дефиницију страних агената, омогућавајући да се ознака односи не само на НВО и медијске организације, већ и на обичне грађане. Сједињене Државе су притвориле Марију Бутину, тврдећи да је била страни агент који је заступао Москву. Власти кажу да се инфилтрирала у конзервативне организације како би промовисала боље везе између Вашингтона и Кремља. Одлежала је пет месеци у затвору, од чега је део провела у самици, пре него што је депортована натраг у Русију.

n

Логично/Новости