Почетак » Вести » Друштво » НЕМА ВИШЕ ПОРЕЗА НА ОЧЕВИНУ: Усвојене измене закона која се односе на наслеђивање и поклоне

НЕМА ВИШЕ ПОРЕЗА НА ОЧЕВИНУ: Усвојене измене закона која се односе на наслеђивање и поклоне

После пет година примене у Републици Српској је укинуто правило и законско решење да се опорезује поклоњена имовина између чланова породице. Влада РС је предложила, а Народна скупштина је усвојила Закон о изменама и допунама Закона о порезу на доходак по хитном поступку.

Овим решењем је прописано да се имовина стечена наслеђем и поклоном ослобађа пореза на доходак од капиталног добитка.

Од 2015. године плаћало се 10 одсто на капиталну добит када се поклања имовина између чланова породице.

Из Владе РС су образложили да примена новог закона неће довести до додатног издвајања средстава из буџета Републике Српске.

– Међутим, довешће до умањења прихода од пореза на доходак. Укупан износ прихода од пореза на доходак од капиталних добитака за ову годину до половине новембра био је 4,89 милиона КМ, па ће према генералним проценама Министарства финансија, уважавајући предметна ослобађања, изостати приход око 1,2 милиона КМ на годишњем нивоу – појаснили су из ресорног министарства образлажући закон.

Најгласнији критичар

Један од најгласнијих критичара овог закона када је усвојен 2015. године био је народни посланик Драган Чавић. Он је у два наврата тражио да се укине тај закон, који је називао „порез на мртве родитеље“!

– Пример на Старчевици све говори. Родитељи су, да би обезбедили брачном пару стан, својој кћерки и зету, кроз дародавни уговор морали да плате 7.000 КМ пореза. И нису то успели, јер нису имали новац – изјављивао је раније Чавић.

Укидање опорезивања поклоњене имовине поздравили су и посланици у Народној скупштини и грађани.

Јелена Тривић, народни посланик ПДП, каже да је Влада РС донела 2015. године лоше законско решење штетно по грађане.

– Влада се дозвала памети јер је видела да грађани не преносе то власништво на себе и да се улази у проблем зато што се плаћа порез на капиталну добит који није постојао до те године. Због тога што грађани нису преписивали добијену имовину на себе настао је хаос у земљишним књигама, па је долазило до проблема око утврђивања правог власника имовине – истакла је Тривићева.

Закон у колизији са реалношћу

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да је основни проблем био што поменути закон када је усвојен 2015. године није био усаглашен са реалним животом грађана.

– Имовина родитеља која се преноси на децу нигде у свету није предмет опорезивања. Изменама прописа Влада је тада наметнула плаћање. Коначно је Влада РС уочила да пропис није био реалан за живот грађанима. Сада се новим законским решењем ствари враћају у нормалу и грађани могу нормално да преписују имовину на синове, кћери и друге рођаке – каже Павловић.

zastava-i-grb-republika-srpska-serbinfo

Србија данас