Почетак » Вести » Војводина » ЈАПАНЦИ УЛАЖУ 400 МИЛИОНА €: Највећи произвођач гума на свету Тојо Тајерс гради погоне у Инђији

ЈАПАНЦИ УЛАЖУ 400 МИЛИОНА €: Највећи произвођач гума на свету Тојо Тајерс гради погоне у Инђији

У СЕВЕРОИСТОЧНОЈ индустријској зони у Инђији, на површини од 64 хектара грађевинског земљишта, јапанска компанија за производњу пнеуматика „Тојо тајерс“, започеће 15. децембра изградњу свог првог погона.

Овој свечаности, полагању камена темељца, како очекују у локалној самоуправи, треба да присуствује и Александар Вучић, председник Србије. После три године преговора, једна од највећих компанија на свету одлучила се да своју прву производњу у Европи започне у Србији и то баш у Инђији, где им је у плану да на годишњем нивоу произведу око пет милиона гума премијум класе за тржиште Европе и Русије.

– Када једна компанија планира да уложи око 400 милиона евра на подручју Инђије, та инвестиција није само од великог значаја за наш град, већ и за целу Србију. Оно што ме посебно радује, то је да ће просечна плата запослених бити већа у односу на републички просек – каже за „Новости“ Владимир Гак, председник општине Инђија, додајући да ће Јапанци у наредном периоду изградити фабричке хале површине 300.000 квадрата у основи, а до краја 2023. године уложиће 367 милиона евра у погоне и опрему.

Пнеуматици за путничка возила

„ТОЈО Тајерс“ основан је 1945. године са седиштем у Осаки и запошљава око 13.000 људи у фирмама широм света. У Инђији ће, како кажу у локалној самоуправи, производити гуме за путничка и лака теретна возила.

Како је најавио инвеститор, у првој фази треба да се запосли 537 радника, а рок за изградњу погона је 17 месеци. Локална самоуправа је обезбедила земљиште и инфраструктуру, а након добијања грађевинске дозволе све је спремно за изградњу погона, а требало је да радови започну још у априлу, али због вируса корона стално су се померали.

– Највећи конкуренти Инђији, за долазак овог инвеститора, били су градови Кошице у Словачкој и Гдањск у Пољској, али ово је наша велика победа, ипак смо ми успели да их доведемо – не крије задовољство председник Гак.

Уз производну халу „Тојо Тајерс“ направиће и тест стазу за гуме, која ће бити у оквиру фабрике.

У последњих неколико година за опремање Североисточне радне зоне, која се простире на површини од 97 хектара, локална самоуправа је уз помоћ покрајинских секретаријата уложила близу 100 милиона динара. Сваког будућег инвеститора чека парцела која је опремљена струјом, водом, канализацијом, гасом, телекомуникацијом, односно свим прикључцима неопходним за започињање производње. Што је управо била и једна од круцијалних одлука овог светског гиганта.

Новости