Почетак » Вести » Друштво » Економија » ОПЕК и савезнице повећавају производњу нафте од јануара

ОПЕК и савезнице повећавају производњу нафте од јануара

Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њима савезничке земље међу којима је Русија договориле су се да од јануара повећају производњу нафте за 500.000 барела дневно.

Те државе су саопштиле да ће се сваког месеца састајати и одлучивати о даљој производњи нафте.

Одлука је донета после вишедневне расправе око тога да ли уопште повећавати производњу нафте почетком наредне године, мада је пандемија корона вируса довела до смањења тражње за тим енергентом.

Чланице ОПЕК и њихове савезнице (такозвани ОПЕК плус) нагло су смањиле производњу нафте у априлу са циљем да повећају њену цену, након што је пандемија оштро смањила тражњу за горивом.

Аналитичари наводе да је Саудијска Арабија, лидер ОПЕК, желела продужење досадашњег смањења производње од 7,7 милиона барела, а то је хтела Русија, највећа у блоку земаља које сарађују с чланицама ОПЕК.

Чланице те организације су 2019. просечно дневно производиле 35,6 милиона барела нафте.

Њиховом ставу су се успротивиле неке земље, укључујући Уједињене Арапске Емирате, које нису желеле продужење смањења производње. Оне су желеле да производњу смање оне земље које су производиле више него што је предвиђено системом квота.

Земље произвођачи нафте суочавају се с дилемом пошто већа производња повећава њихове приходе, али може да обори цене, нарочито имајући у виду да је тражња и даље слаба и да је неизвесно када ће доћи до опоравка после пандемије.

Бета