Почетак » Вести » Србија » Предузетници протестују у Београду и траже отпис пореза и доприноса

Предузетници протестују у Београду и траже отпис пореза и доприноса

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ организовало је данас протест испред Министарства финансија у Београду.

Захтевају отпис пореза и доприноса за месеце за које је држава исплатила минималне зараде или део зараде, те помоћ угроженим секторима у складу са падом прихода и мерама ограничења које су им наметнуте у време пандемије.
На протесту је неколико стотина чланова Удружења који траже разговор с надлежнима. Током скупа поштују епидемиолошке мере, а саобраћај у Улици адмирала Гепрата је обустављен.

„Ово је само протест упозорења, зато се нисмо масовније окупљали. Тражимо да разговарамо о помоћи привреди која је ‘на респиратору’ „, рекла је агенцији Бета заступница Удружења Сладјана Трајковић.

Захтев тог удружена је и праведан модел уводјења фриленсера у пореске токове и промену пореског система како би био прогресиван, праведнији и транспарентнији, речено је новинарима.
Представница Удружења Милена Амон је затражила и укидање категорија аконтација пореза на добит и подизање износа минималаца да бруто остане исти, а порези и доприноси да не прелазе укупно 10 одсто, и да је након тога потребно увести прогресивне пореске стопе.

Додала је да се очекује да ће од 1. јануара 200.000 људи остати без посла уколико се настави досадашње водјење привреде.

„Пандемија је открила и показала грешке у пореском систему, а лоше се показала репресија пореске и других инспекција према приватницима у овом тешком тренутку“, оценила је Амон.
Додала је да се мере ограничења доносе без икакве консултације с привредницима и да не могу бити једностране.

Представник Удружења туристичких агенција Србије (УТАС), Драган Суботић, навео је да мале посредничке туристичке агенције чине срж тог сектора у Србији, а мадју њима су две трећине најугрожене.

„Преском стања 30. новембра утврдјено је да је 975 директно запослених у туристичком сектору агенција остало без посла, док ће их од 1. јануара 2021. године према предвидјањима бити 1.783“, навео је Суботић.
Он је казао да је Влада помогла туристички сектор исто колико и било који други иако је туристички сектор најугроженији.

„Догодило се и то да су и све туристичке агенције организатори путовања остале без полиса осигурања по одлуци одредјених осигуравајућих друштава која су се ујединила и створила монопол“, рекао је Суботић.

Представник УТАС-а је навео да су три осигуравајуће куће дале туристичким агенцијама понуде за полису од инсолвентности, која је идентична и 300 одсто скупља него у фебруару ове године.

„Најјефтнија полиса кошта 8.000 евра, чиме је 90 одсто организатора онемогућено да додје до полисе, не због новца, већ због контигента од 40 полиса које су дале осигуравајуће куће“, навео је Суботић.

Додао је да се и поред тога захтеви за кредите не обрадјују иако су неопходни за одржавање и инсолвентност.

Суботић је закључио да је потребно да се формира радна група Министарства туризма да би решавала проблеме.

Извор: Бета