Почетак » Вести » Свет » Пољска посланица попрскана бибер-спрејем,“деловала претеће“

Пољска посланица попрскана бибер-спрејем,“деловала претеће“

Пољска полиција огласила се након што је полицајац током протеста у Варшави бибер спрејем попрскао у лице чланицу парламента.
Како је саопштено, полицајац је вероватно то учинио јер је њен покушај да се легитимише доживео као претњу.

Полицајац је опозициону посланицу левог центра Барбару Новацку, попрскао у лице док му је пружала своју посланичку легитимацију.
Инцидент се догодио током протеста у суботу у главном граду Варшаве против рестриктивне судске пресуде о абортусу, преноси АП.

Портпарол варшавске полиције Силвестер Марчак у почетку признао да је употреба бибера спреја против посланица изгледала „шокантно“.

Међутим, касније је полиција на Твитеру објавила видео записе о инциденту. Рекли су да је Новацка игнорисала позиве да се удаљи од полиције и сугерисали да је њен гест, док је полицајцу приносила идентификацију, могао да делује претеће.

„Особа која је, упркос позивима да се удаљи од полицијске формације, намерно наставља да прилази и изненада пружа руку с предметом испред лица полицајца, може се схватити као претња“, навела је полиција на Твитеру.

Новацка је била један од неколико посланика који су присуствовали протесту како би надгледали догађаје након што је полиција употребила силу и сузавац против демонстраната на другим недавним демонстрацијама.

Новацка је полицијско понашање описала као „непотребно и несразмерно“.

„Тако се у Пољској третирају жене које се боре за своја права“, рекла је Новацка.

Протести због новог пољског закона о побачају започели су када је Уставни суд под утицајем десничарске владајуће странке 22. октобра забранио намерне побачаје фетуса са урођеним оштећењима, чак и када фетус нема шансе за опстанак по рођењу.

Б92