Почетак » Вести » Свет » Мађарски повјереник за културу повукао чланак у коме пореди Сороша са Хитлером

Мађарски повјереник за културу повукао чланак у коме пореди Сороша са Хитлером

Након што је наишао на снажну осуду, мађарски повереник за културу Сзилард Деметер недељу (29. новембра) је невољно повукао чланак у којем је америчко-мађарског милијардера и филантропа Џорџа Сороша и критичара мађарске владе, упоредио с Адолфом Хитлером и нацистима.

„Европа је плинска комора Џорџа Сороша“, написао је Деметер, иначе шеф Књижевног музеја Петофи у Будимпешти, у чланку објављеном у суботу (28. новембра) у провладиној новинској агенцији Ориго.

„Отровни плин тече из капсуле мултикултуралног отвореног друштва, које је смртоносно за европски начин живота“, устврдио је.

Коментари су изазвали бијес мађарске јеврејске заједнице, укључујући Уједињену мађарску јеврејску конгрегацију, која је чланак назвала „неукусним“ и „неопростивим”.

„Ради се о класичном случају релативизације холокауста и због тога је неспојив са владином тврдњом о нултој толеранцији према антисемитизму”, додали су из ове организације.

У изјави у недјељу за Ориго, Деметер је рекао да ће повући свој чланак независно о ономе што он мисли и да ће избрисати своју Фејсбук страницу.

„Прихватићу да су они који ме критикују у праву кад кажу да назвати некога нацистом значи релативизацију и да успостављање паралела с нацистима може нехотице наштетити успомени на жртве“, рекао је.

Оштра реакција Израела

У чланку објављеном у агенцији Ориго је Деметер, којег је мађарски премијер Виктор Орбан именовао за надгледање продукције у области културе, упоредио Сороша с Хитлером, написавши да је он „либерални фирер“, те да га „његова слободарско-аријска војска више га обожава него што је Хитлера његова”.

Влада Израела, блиског савезника Мађарске, осудила је Деметрове коментаре. Израелска амбасада у Будимпешти објавила је на Твитеру: „Ми у потпуности одбацујемо употребу и злоупотребу сећања на холокауст у било које сврхе … Нема места за повезивање најгорег злочина у људској историји или његових починилаца са било којом савременом расправом“.

Гордон Бајнаи, бивши мађарски премијер, написао је у недељу на Фејсбуку да ће, ако Деметер не буде смењен са функције до понедељка „Мађари и остатак света (његову) изјаву очито сматрати ставом мађарске владе. ”

Захтев за смену и унутар Мађарске

Његову смену затражила је и Демократска коалиција, главна мађарска левичарска опозициона странка.

Америчко- јеврејски комитет у Средњој Европи осудио је коментаре о Сорошу, који је рођен у Мађарској и који је преживео холокауст, описујући их као „ужасне“. “На такво непознавање историје и минимизирање холокауста мора се указати“, навео је Комитет на Твитеру.

Сорош се често налази на мети Орбана због финансирања либералних циљева. Мађарски премијер оптужује Сороша да жели преплавити континент муслиманским мигрантима и поткопати национални идентитет.

У свом чланку, у којем говори о спору с Бриселом око буџета Европске уније, Деметер је Мађарску и Пољску описао као „нове Жидове“.

Иначе, Мађарска и Пољска одржавају преговоре о вишегодишњем буџету ЕУ због новог механизма око владавине закона. Наиме, ове две државе уложиле су вето на усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за економски опоравак од пандемије корона вируса, укупне вредности 1.800 милијарди еура.

Они се противе новом механизму који би омогућио Унији да ускрати финансијска средства земљама које крше демократске норме, за што су оптужене управо те две земље.

Слободна Европа