Почетак » Вести » Свет » Ирански научник убијен даљински упрљављаним митраљезом

Ирански научник убијен даљински упрљављаним митраљезом

Ирански нуклеарни научник Мохсен Фехризад убијен је митраљезом којим је даљински управљано из возила, јавила је полузванична новинска агенција „Фарс“.

Ирански званичници окривљују Израел за убиство Фехризада и обећавају освету. Међутим, постоје различите верзије о томе како се напад на главног иранског нуклеарног научника одиграо.

Према извештају агенције Фарс, Фехризад је путовао са женом у непробојном аутомобилу. Уз њега су ишла три возила у којем су били припадници беубедносних служби.

У једном тренутку он је зачуо нешто што је звучало као да меци ударају у аутомобил, након чега је изашао да утврди о чему је реч.

Када је изашао из возила, митраљез којим је даљински управљано је отворио ватру из аутомобила „нисан“ који је био паркиран на удаљености од око 150 метара.

Фехризад је погођен најмање три пута, јавила је агенција Фарс. Један од телохранитеља је такође погођен. После пуцњаве, „нисан“ је експлодирао. Напад је трајао око три минута.

Си-Ен-Ен, који је прено вест, истиче да не може да потврди верзију догађаја коју је навела агенција Фарс.
Други извештаји

Иранска студентска новинска агенција (ИСНА) такође је јавила да је на Фехризадов аутомобил отворена ватра, наког чега је дошло до нове пуцњаве и експлозије. Они су цитириали иранског министра одбране.

„Према извештајима од чланова његовог обезбеђења Фехризадов аутомобил је прво био на удару ватре, након чега је отворена ватра и из аутомобила у близини“, навео је.

Иранска државна телевизија је међутим јавила да је прво дошло до експлозије, а да је онда отворена ватра од стране нападача.

Иран је и раније оптуживао Израел за убиство неколико иранских нуклеарних научника, почев од 2010. године.

После убиства нуклеарног научника, Иранци се суочавају са новим осећајем рањивости и мучном расправом о томе како одговорити у деликатном тренутку.

Ројтерс додаје да су ирански званичници свесни политичких и војних последица уколико нападну Израел, а такође би такав акт закомпликовао напор изабраног председника САД Џоа Бајдена да побољша односе са Ираном када буде преузео функцију 20. јануара.

Западне обавештајне агенције виделе су Фехризада као водећег стручњака у тајном иранском нуклеарном програму. Дипломате су га често називале „оцем иранске бомбе“.