Почетак » Вести » Свет » Иран: Израел користио електронске уређаје за убиство иранског научника

Иран: Израел користио електронске уређаје за убиство иранског научника

Високи ирански безбедносни званичник оптужио је данас Израел да је користио електронске уређаје да са даљине убије научника који је основао војни нуклеарни програм Исламске републике 2000-тих година.
Али Шамками, секретар Врховног националног савета Ирана је то рекао на сахрани Мохсена Фахризадеха у Техерану.

Његова изјава драстично мења извештај о убиству Фахризадеха имајући у виду да су власти најпре рекле да је експлодирао камион и да су наоружани људи потом отворили ватру и убили га.

Државна иранска ТВ Прес на енглеском језику је раније јавила да је оружје нађено на месту напада имало ознаке и спецификације израелске војне индустрије.

Арапски канал државне ТВ Ал Алам је јавио да је коришћено оружје контролисао сателит, а ту тврдњу је у недељу објавила и полузванична новинска агенција Фарс.

Медији нису понудили доказе за те наводе.

„На несрећу операција је била врло компликована и изведена је коришћењем електронских направа. Ни једна особа није била присутна на попришту“, рекао је Шамками државној ТВ.

Он је такође оптужио иранску организацију у изгнанству Муџахедин е Халк да има улогу у томе, али није обелоданио детаље. Та организација није одмах одговорила на захтев да коментарише.

Верска церемоније је одржана у отвореном делу иранског Министарства одбране, а Фахризадех је потом покопан у дворишту џамије Имамазадех Салех на северу главног града Ирана.

Данас