Почетак » Вести » Свет » Из Техерана стиже одговор на атентат „оца нуклеарне бомбе“

Из Техерана стиже одговор на атентат „оца нуклеарне бомбе“

Нацрт закона предвиђа повец́ање нивоа обогац́ивања уранијума за 20 одсто и више

Посланици иранског парламента гласали су за убрзавање разматрања нацрта закона о активизацији нуклеарне активности земље, саопштила је парламентарна агенција ИКАНА.

Заседање је одржано у светлу убиства иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, шефа Организације за истраживања и иновације при Министарству одбране Ирана, које се догодило 27. новембра у близини престонице.

Раније су парламентарци донели одлуку о разматрању нацрта закона под називом „стратешка мера за укидање санкција“, а у недељу је одлучено да се нацрту додели статус двоструке важности.

Како је саопштено раније, нацрт закона предвиђа повец́ање нивоа обогац́ивања уранијума за 20 одсто и више (такав уранијум се сматра оружјем). Тренутно Иран обогац́ује уранијум на нивоу изнад четири одсто, уместо 3,67 одсто предвиђених нуклеарним споразумом.

Поред тога, предвиђа употребу центрифуга за обогац́ивање уранијума ИР-2М у ​​Натанзу и уградњу центрифуга ИР-6 на објекту у Фордоу, док истовремено нуклеарни споразум предвиђа употребу центрифуга прве генерације ИР-1.

Нацрт такође укључује обнову реактора у Араку у облику у којем је био пре споразума и изградњу још једног реактора. Истовремено, један од делова нацрта обавезује власти да одустану од добровољног поштовања Додатног протокола споразума о заштитним гаранцијама са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Србијаданас