Почетак » Вести » Свет » Немачка: Десничари више нису изоловани – међусобно добро повезани
Photo by Felix Mittermeier from Pexels

Немачка: Десничари више нису изоловани – међусобно добро повезани

У НЕМАЧКОЈ војсци, Бундесверу, али и у другим безбедносним федералним и службама савезних покрајина, раде појединци са десничарско-екстремистичким и насилним ставовима. Ово је резултат свеобухватног, двогодишњег истраживања Контролног одбора Бундестага. У документу се наводи да „изразито забрињава међусобна дигитална умреженост раније изолованих појединаца“ и сугерише парламенту да таквим тенденцијама стане на пут јер озбиљно угрожавају безбедност политичког система.

Истражено је на стотине докумената немачких тајних служби, пре свих Војне контраобавештајне службе МАД и Службе за заштиту уставног поретка. Обављана су и саслушања. Тако опсежно испитивање никада није организовано у овиру Бундестага.

Показало се да су екстремно десно оријентисани појединци повезани преко друштвених мрежа. Састајали су се на берзама оружја и вежбама гађања, пише Дојче веле. Значи ли то да постоји „армија у сенци“ која би могла да планира државни удар? Према проценама Службе за заштиту уставног поретка и МАД, „за сада нема елемената који би указивали на то да се планира политички преврат“.

Постоје, међутим, „веома забрињавајућа сазнања да већи број актера има контакте са десноекстремистичким покретима попут „Идентитарног покрета“, „Крила“, подмлатка Алтернативе за Немачку (АфД), „Младе алтернативе“ НПД, и такозваних „Грађана Рајха“. Сви они, махом, имају антисемитске ставове.

Откако је, 2017. године, на бечком аеродрому због сакривања оружја, ухапшен поручник Бундесвера Франко А., војска је горућа домаћа тема. Преко тог случаја дошло се до удружења „Унитер“, мреже војника, полицајаца и запослених у безбедносним службама. Међу њима су и елитни војници из Команде специјалних снага (КСК) Бундесвера. Одатле, траг води до покрајине Мекленбург – Предња Померанија, ка групи под називом „Северни крст“, коју чине полицајци и резервисти Бундесвера који се припремају за сценарио грађанског рата. Међу њима су десничарски екстремисти, а како сумња државни тужилац – и десничарски терористи.

Од јула, министарка одбране Анегрет Крамп Каренбауер води битку за чишћење Бундесвера од десничара. Расформирана је једна организациона јединица специјалних снага (КСК) у којој је било нарочито много сумњивих случајева. Из складишта је нестало 48.000 бојевих метака и 62 килограма експлозива, а истовремено, у дворишту једног припадника КСК пронађен је део несталог наоружања. Претходно је КСК била на тапету због нацистичког поздрава и поседовања обележја Трећег рајха.

Домаћи медији, међутим, нису импресионирани акцијом власти. Тврде да је реч о закаснелим корацима и да је већ плаћена велика цена. Нарочито се осуђује чињеница да су резултати истраге тајних служби, исписани на више стотина страница, за јавност остали тајна. Ева Хегл, повереница за одбрану, каже да засад у Бундесверу нема учвршћених десничарских структура, али да помно праћење остаје један од највиталнијих задатака.

ЗАКАЗАЛИ

ОБАВЕШТАЈНА служба Бундесвера није у довољној мери обавила свој задатак на сузбијању десничарског екстремизма – закључак је Контролне комисије. Неким запосленима „недостајала је професионална дистанца“.

Новости