Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » РУСИЈА ПОСЛЕДЊИ ПУТ ПРУЖА РУКУ НЕМАЧКОЈ: Да ли се врата Москве затварају?

РУСИЈА ПОСЛЕДЊИ ПУТ ПРУЖА РУКУ НЕМАЧКОЈ: Да ли се врата Москве затварају?

„Не сећам се да су за протеклих 30 година руско-немачки односи били толико пуни конфликата и сукоба као сада“, рекао је немачки политички аналитичар Александар Рар за новине „Взгљад“. Тако је он прокоментарисао изјаву руског Министарства спољних послова о немогућности да се води „уобичајени бизнис“ са Паризом и Берлином.

При том, Рар је позвао да се посебно обрати пажња на поруку председника Русије Владимира Путина да он, „можда последњи пут, пружа Немцима руку с намером вођења дијалога под условима узајамног поштовања. Дакле, врата још нису затворена, али се полако затварају“, нагласио је стручњак.

Коментаришуц́и реакцију немачког бизниса на изјаву руског Министарства спољних послова, Рар је рекао да је „бизнис сада у очајаној ситуацији јер је био спона у дипломатским односима две земље и то у вец́ој мери од културних или грађанских покрета“.

Према политикологу, „немачки бизнис више нец́е добијати подршку од немачких власти“. „При том, немачки бизнис није за то крив, остао је у Русији и покушава да се спаси из ситуације у којој се нашао“, додао је експерт.

Експерт верује да немачка канцеларка „треба да схвати да, у сваком случају, са тако великом и важном земљом попут Русије“ треба да покуша да води ако не пријатељску политику, онда, према речима саме Меркелове, „политику суживота“ у заједничком европском дому.

„Али ја се не сећам да су за протеклих 30 година руско-немачки односи били толико пуни конфликата и сукоба као сада“, нагласио је Рар.

У исто време, Рар је негирао верзију да је погоршање руско-немачких односа повезано са америчким компромитујућим доказима о Меркеловој, иако је истакао да „Американци прислушкују телефон госпође Меркел месецима, ако не и годинама, – то је чињеница, и сама Меркелова то зна“.

„Политика Меркелове према Русији повезана је са њеном личном биографијом, са њеним сец́ањима, са менталитетом и искључујем могућност да њену политику контролишу Американци“, закључио је експерт.

Балканрус/Взгљад