Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » ВОЈСКА СРБИЈЕ УСКОРО НАБАВЉА НОВЕ ДРОНОВЕ

ВОЈСКА СРБИЈЕ УСКОРО НАБАВЉА НОВЕ ДРОНОВЕ

ВОЈСКА Србије могла би да ускоро да добије још један модерни систем наоружања, овог пута реч је о беспилотној летелици турске производње „Бајрактар”.

Како „Политика“ незванично сазнаје, таква могућност отворена је након посете делегације Србије Турској, коју је предводио министар финансија Синиша Мали. Више о овој посети и њеним резултатима знаће се наредних дана.

„Бајрактар” је борбена беспилотна летелица, наоружана вођеним ракетама, која је употребљавана у дејствима у Либији, Сирији и Ираку. Према расположивим подацима, азербејџанска војска употребљава је у сукобима против јерменских снага у Карабаху.

Верује се да су снимци застрашујуће прецизног уништавања тенкова и других циљева, које објављује Министарство одбране Азербејџана, снимљени управо из овог убојитог дрона.

Ова вест је изненађење и за познаваоце прилика у Војсци Србије која већ користи кинеске беспилотне летелице ЦХ-92А а ускоро ће и „пегазе”, који ће, после дужег низа година домаћег развоја, коначно бити произведени у сарадњи са Кином.

Ипак, „Бајрактар” има веће димензије, већу носивост и домет од ЦХ-92А и „пегаза”.

Саговорник „Политике” из Министарства одбране је летос загонетно најавио да ће се, по завршетку рада на „пегазу”, радити на развоју веће беспилотне летелице.

Да ли ће та летелица имати неке везе са „Бајрактаром”, односно да ли ће бити трансфера технологија као у послу са Кинезима, за сада није познато.

Иначе, Турска производи и беспилотну летелицу „анка”, још већу од „Бајракатара”.

Вучић: Реч је о веома добрим беспилотним летелицама

Председник Србије Александар Вучић потврдио је у понедељак да је Србија веома заинтересована за набавку турских беспилотних летелица – „бајрактар”.

„Веома су нам интересантни системи беспилотних летелица и свакако ћемо их у будућости куповати више, а да ли ћемо постићи договор са турском страном или не, то ћемо да видимо. У сваком случају, реч је о веома добрим беспилотним летелицама, морам да похвалим турске произвођаче”, рекао је синоћ Вучић одговарајући на питање новинара.

Истиче да је Србији увек у интересу да оснажи и појача своју готовост и спремност за одбрану.

„Ми никоме нити претимо, нити ћемо кога да нападамо, али морамо увек да будемо спремни да не бисмо били изненађени, као што су неки недавно, ипак, били изненађени. И у складу са тим предузимамо све кораке и мере и није нам лако пошто морамо да издвајамо значајна финансијска средства да би ишли у корак са земљама које су војно сврстане”.

Интермагазин